dijous, 11 de juliol del 2013

Mas confirma contactes polítics «discrets» amb l'exterior

"Seran discrets perquè ens convindrà a nosaltres i els convindrà a ells", avisa

, Sao Paulo | Actualitzat el 11/07/2013 a les 17:47h
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, realitzarà contactes polítics "discrets" durant els seus viatges per parlar sobre el procés català. "Seran discrets perquè ens convindrà a nosaltres i els convindrà a ells", ha indicat en declaracions a Sao Paulo. Ara bé, no ha volgut entrar en polèmica sobre l'actuació del govern espanyol durant els seus viatges. "No vull polèmiques ni debats estèrils", ha dit. Mas ha remarcat que aquest era un viatge econòmic, però ha afegit que la internacionalització de les empreses catalanes ajuda el projecte de Catalunya, perquè són "ambaixadores" del país. "Ens hem de situar al món amb els nostres millors actius i les empreses ho són", ha remarcat.

Mas ha fet aquest dijous balanç del seu viatge al Brasil, i ha aprofitat per insistir que Catalunya no només continuarà fent acció exterior, sinó que la intensificarà malgrat el que pugui fer el govern espanyol. De fet, ja ha anunciat un viatge a Israel enguany, a més de les visites programades a la Índia (també aquest any) i a Sudàfrica i la Xina el 2014. En el cas del país israelita, ha remarcat que el que pretén és tancar un triangle amb Catalunya i Massachusetts en l'àmbit de la recerca, la innovació i la universitat.

El president no ha volgut entrar en polèmica sobre l'actuació del govern espanyol durant els viatges que realitza el Govern de la Generalitat a l'exterior i la presència sempre de l'ambaixador espanyol en totes les trobades polítiques que manté Mas. En aquest sentit, i per contrarestar aquesta pressió espanyola, ja ha anunciat que realitzarà contactes "discrets" per poder parlar del procés català.

"Un dels països més oberts d'Europa"

Pel que fa al Brasil, ha assegurat sentir-se satisfet del viatge perquè l'objectiu de venir al país brasiler era posar l'accent en la capacitat que tenen les empreses catalanes de sortir a l'exterior. "Ens podem convertir en un dels països més oberts d'Europa", ha indicat, i ha posat exemples de totes les empreses catalanes instal·lades al Brasil, com és el cas de Roca.

Tot i que aquest viatge tenia un objectiu clarament econòmic, Mas ha subratllat que la internacionalització de les empreses catalanes ajuda el projecte de Catalunya, perquè són "ambaixadores" del país igual que ho és l'esport o la gastronomia.

De fet, ha apuntat que les actituds que han de tenir les empreses que surten a fora són les mateixes que ha de demostrar Catalunya en el seu procés polític: "capacitat de resistir, idees clares, un rumb definit i capacitat per vèncer els obstacles".

Cada cop menys dependència

Mas ha celebrat que Catalunya tingui cada cop "menys dependència" econòmica respecte a Espanya, en el sentit que el mercat interior és cada cop més petit i les empreses surten a l'exterior a fer negocis. "Com més ens espavilem a fora, menys dependència a dintre i això ens convé", ha considerat tot recordant la crisi d'Espanya.

Però també ho ha fet extensiu a l'àmbit polític "La menys dependència s'ha de produir en tot, en el camp polític, en el camp econòmic, de les institucions. Però no s'ha de veure com una operació de confrontació sinó de subratllar un projecte propi", ha argumentat.