dimarts, 2 de juliol del 2013

Les joventuts del PSC pressionen Navarro i s’apunten al dret a decidir

Els joves de CDC, Unió, ERC, PSC, ICV i EUiA signen un manifest conjunt en favor del dret a decidir


El “Manifest pel Dret a Decidir” que demana "impulsar i defensar la convocatòria d'un referèndum per tal que Catalunya pugui decidir el seu futur democràticament i de forma vinculant", ha estat elaborat conjuntament per la Joventut Nacionalista de Catalunya, la Unió de Joves, les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya, la Joventut Socialista de Catalunya, els Joves d’Esquerra Verda i Alternativa Jove. L’adhesió al manifest per part de les joventuts socialistes s’ha fet pública a pocs dies de la reunió que ha de marcar el model d'Estat del socialisme espanyol, el líder del PSC ha volgut reclamar per ell un paper clau contra l'independentisme. "Us garanteixo que Rubalcaba i jo aconseguirem que Catalunya i el conjunt d'Espanya no trenquin", ha sentenciart Navarro, a l’espera de la derrota del federalisme del PSC, que tot apunta serà aquest dissabte. 
PPC i C’s queden fora de l’acord, Arran podria suscrire’l

L’acte tindrà lloc davant de la façana principal del Parlament de Catalunya, i consistirà en la lectura del manifest, seguida de les declaracions dels portaveus de les joventuts respectives. Per part de la JNC, hi intervindrà la Marta Pascal, Presidenta de la JNC; d'Unió de Joves el seu president, Roger Montañola; en representació les JERC el seu portaveu nacional, Gerard Gómez del Moral; el primer secretari de la JSC, Javier López; els co-coordinadors Nacionals de Joves d'Esquerra Verda, Pau Planelles i Anna Rovira; i l'Enric Aragonès, Coordinador Nacional d'Alternativa Jove.

El contingut del manifest

El document que han signat i que es presentarà dijous, al qual ha tingut accés l'ACN, recorda com de "traumàtic" ha estat el procés de reforma de l'Estatut i el fracàs que ha suposat en no haver "assolit els objectius pels quals va ser proposat". Els joves creuen també que això, i la conseqüent sentència del TC, "han tingut com a resposta multitudinàries manifestacions, com la del deu de juliol de 2010 i l'Onze de Setembre de 2012", i asseguren que per això "és necessari que Catalunya pugui exercir el dret a decidir el seu futur democràticament".

De la mateixa manera, el manifest constata també que durant els darrers anys "ha anat creixent la desafecció entre el jovent amb les institucions polítiques, fruit de debats allunyats de la realitat del jovent; de certa opacitat i sensació d'impunitat amb la qual molts polítics han actuat; i per l'esgotament d'un model polític basat exclusivament en votar un cop cada quatre anys per tal de poder fer escoltar la nostra veu".

Davant aquesta situació, les organitzacions juvenils asseguren que amb aquest document "fem un pas endavant per tal d'incentivar un procés d'aprofundiment democràtic que, des d'una vocació transformadora, ha de permetre superar el marc que enfosqueix la nostra capacitat d'incidir en política". I és per això que presenten el manifest amb el que pretenen "mpulsar i defensar la convocatòria d'un referèndum per tal que Catalunya pugui exercir el dret a decidir el seu futur democràticament i de forma vinculant".

El text demana també "defensar el dret democràtic dels catalans a poder escollir, mitjançant una pregunta clara, una resposta clara i una majoria clara el futur polític del seu país" i "promoure la participació del moviment associatiu juvenil en el procés de presa de decisions col·lectiva". Per últim, el document compromet als signants a "treballar per garantir la participació dels i les joves també entre 16 i 18 anys com a presents que som de l'activitat política i equiparant-nos en drets i deures als majors d'edat".