dijous, 4 de juliol del 2013

La crònica: L'unionisme entra en crisi

dret a decidir

Àngel Ros proposa pactar amb CiU acceptant el dret a decidir. Miquel Iceta treballa en previsió que fracassi l'independentisme. Camacho, del tot a la deriva. La Moncloa posa traves al viatge de Mas al Brasil

Lluís Bou

El portaveu parlamentari del PP, Enric Millo, ahir al Parlament
L'unionisme ha entrat en crisi a Catalunya. En el moment més decisiu a causa del progrés del moviment independentista, no té hores d'ara cap líder dempeus. Els dirigents de l'autonomisme o del federalisme estan fonent-se com un gelat al juliol. El Concert per la Llibertat de dissabte passat sembla haver accelerat el procés, segons es va veure ja ahir al Parlament. La presidenta del PPC, Alícia Sánchez Camacho, va totalment a la deriva arran de la conversa de La Camarga, i ni s'acosta als periodistes, com feia abans. Se'n va de l'hemicicle al despatx. El PSC és un autèntic desgavell, que el deixa sense forces per liderar res.

Ros: Pactar amb CiU

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, que acaba de ser operat del cor i ja està recuperat, és plenament conscient de la situació. La seva fórmula no és altra que el PSC busqui un pacte amb CiU, i que el socialistes s'impliquin en el dret a decidir. "No hi veig altra sortida", explica als passadissos. "Mira, la diferència al partit és entre els qui estan pel dret a decidir i els qui creiem en el dret a decidir. Jo sóc dels que hi crec. I ja no penso a canviar Espanya".

El sector catalanista del PSC està preparant amb dedicació l'acte als Caputxins de Sarrià el dia 9, que serà una crítica a la direcció. Ja hi ha prevista l'assistència de 400 càrrecs socialistes, i inclourà les diferents sensibilitats del sector catalanista. "Els més sociovergents i els més tripartit", explica un dels organitzadors. Sí, també el sector catalanista del PSC està fragmentat. Però consensuaran un document reclamant participar en el dret a decidir, sense quedar aliniats amb el PP i Ciutadans.

Iceta: Fracàs de l'independentisme

La direcció de Pere Navarro viu en un altre món, s'ha desvinculat totalment del procés sobiranista, seguint la línia del PSC del Baix Llobregat. El qui va ser el gran estratega del PSC, Miquel Iceta, ho explica gràficament. Ells treballen amb previsió que fracassi la via cap a l'Estat propi. "Si no hi ha independència bé que hi haurà d'haver un projecte, no? Doncs nosaltres treballem per això". I això vol dir mantenir l'entesa amb el PSOE sota alguna fórmula, amb el sostre que marqui el PSOE d'Andalusia. Un sostre baix, òbviament.

Carta de Rosa Martí a Navarro


L'exalcaldessa de Parets del Vallès Rosa Martí, obiolista que fa temps va deixar el PSC, va visitar ahir el Parlament. Martí se'n fa creus amb el seu antic partit. Va enviar fa dies una carta al primer secretari socialista, Pere Navarro, demanant que rellevi l'actual alcalde de la localitat, Sergi Mingote, després que ha estat inhabilitat durant un mes i mig per un delicte de malversació de fons públics. "És una vergonya que segueixi, però no he rebut resposta", s'exclama. Que diferent que estava el PSC quan ella era diputada.

Joan Rigol ja treballa

L'expresident del Parlament Joan Rigol va acudir ahir al Parlament, i va començar a consensuar amb els partits del Pacte pel Dret a Decidir, el document conjunt que s'enviarà també a La Moncloa. Rigol es va reunir també amb el president Mas, i a mig matí va abandonar el recinte de la Ciutadella. També parlarà amb les entitats.

Wert, entortolligat en un laberint

Els contactes de la Generalitat i CiU amb el ministre de Cultura, José Ignacio Wert, cada dia són més difícils. El ministre viu en un laberint. Fins ara es notava en el seu discurs, a més de la FAES, la influència de la seva dona, Edurne Uriarte, fundadora del Foro d'Ermua i radical antibasquista. Però en medis del PP es comenta que actualment és parella de la secretària d'Estat d'Educació, Montserrat Gomendio, que té una influència creixent en el ministeri. "Gomendio és més bel·ligerant encara que Wert", afirma un negociador de la Generalitat.

El general De Gaulle hores d'ara ja hauria destituït Wert amb la seva cèlebre sentència: "Ministre queda cessat, vostè té el ministeri desordenat".

La Moncloa posa traves a Mas

El govern espanyol està quedant com l'única oposició al procés sobiranista, i mobilitza tot el seu aparell, que no és poc. La Moncloa ha posat traves al viatge que el president Mas iniciarà divendres al Brasil, pressionant la presidència d'aquell país perquè no rebi el mandatari català. És una ordre donada a totes les ambaixades espanyoles, per no donar relleu a la via catalana cap a l'Estat propi. El govern català entoma amb realisme aquesta situació, i manté els contactes de sotamà. "L'important serà quan s'hagi celebrat el referèndum i es proclami la independència", apunta un alt càrrec.

Durant el viatge de la delegació catalana al Brasil es pot produir una bona notícia en relació amb el bisbe Casaldàliga.

http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/07/la_cronica_l_unionisme_entra_en_crisi_94990.php