dilluns, 8 de juliol del 2013

Alerta, extrema dreta «solidària»

Organitzacions socials i la brigada d'informació dels Mossos vigilen de prop les acaptes de sang o campanyes de recollida d'aliments de grups neonazis

, Barcelona/Parlament | Actualitzat el 07/07/2013 a les 23:59h


Membres de JxC lliuren aliments. Foto: Jxc

La situació social està marcada per la crisi. Un terreny on pot florir amb facilitat populismes xenòfobs, racistes o neonazis en zones i col·lectius especialment castigats per la crisi econòmica. Un dels sistemes de normalització d'aquests grups són les campanyes "socials" que va des de la "protecció" de zones, a la recollida d'aliments, el lliurament gratuït de material sanitari o ortopèdic i, fins  i tot, les acaptes de sang. Unes activitats que, segons ha pogut saber Nació Digital , comencen a registrar-se amb certa normalitat a Catalunya i que han posat en alerta entitats socials i partits i ha obligat a la policia, als partits polítics i entitats cíviques a parar l'orella.

Un dels grups més actius a Barcelona és el Casal Tramuntana , l'organització d'extrema dreta ubicada al barri del Clot de la capital catalana, ha tingut una atapeïda agenda amb repartiment d'aliments en kits que ha encetat aquest juliol, una jornada d'acapte de sang el passat mes de juny o campanyes de recollida de joguines o repartir roses per Sant Jordi en residències d'avis. Un vehicle populista que permet aquests grups a l'accés a famílies amb situacions socials complexes on poden posar la llavor. De fet, el partit nazi grec, Alba Daurada, també organitza aquest tipus d'acapte de sang no sense les queixes de les institucions sanitàries gregues.
Uns altres que utilitzen la mateixa estratègia són les Joventuts Identitàries , l'organització juvenil de Plataforma per Catalunya, que durant els darrers mesos ha organitzat lliurament d'aliments -sobretot a Girona-, recollida de mobles vells per ser lliurats a famílies amb dificultats i protecció de zones amb "comerç autòcton".

Ara aquestes actuacions "d'extrema dreta solidària", estan sota investigació del departament d'Interior i polític. En aquest sentit, el portaveu d'ICV-EUiA a la comissió d'Interior del Parlament, Jaume Bosch, ha registrat una bateria de preguntes per tal de saber de primera mà quina informació disposa la policia i com pensa fer-hi front. 


Una donació de sang dels membres del Casal Tramuntana. Foto: C.Tramuntana

Recollida 'solidària' d'aliments del Movimiento Social Republicano a Igualada. Foto: MSR