dilluns, 22 de juliol del 2013

"A mi no me hables en el valenciano de los cojones"

Un activista és detingut a Elx per parlar valencià, denuncia que els agents es varen exasperar en veure com s'expressava en valencià després d'haver-li demanat que s'identifiqués


(ACN).- L'associació per la llengua El Tempir d'Elx (Baix Vinalopó) denuncia la detenció el passat 18 de juliol d'un activista de la ciutat pel fet d'haver parlat en valencià als agents de la policia espanyola. Segons el testimoni, els fets es varen produir durant la concentració a la seu del PP per protestar contra les darreres novetats sobre el 'cas Bárcenas'. El membre del grup antimilitarista Tortuga, Paco Muñoz, va ser requerit per la policia que li va demanar el DNI. Segons el Tempir, Muñoz no es va negar a identificar-se en cap moment però es va adreçar en valencià. La reacció del policia va ser respondre "a mi no me hables en el valenciano de los cojones", traslladant-lo a la comissaria. 

Valencianoparlans, ciutadans de segona

"Entenem que aquesta actitud és inacceptable en un estat democràtic que ha de garantir el dret dels seus ciutadans a expressar-se en la llengua pròpia del país... i, a més, d'un cos policial que ha d'estar al servei dels ciutadans i, per tant, si vol ser professional i moderna, ha de ser capaç d'atendre i respectar les persones que fan servir una llengua diferent al castellà. No es pot acceptar la criminalització ni un tracte de ciutadà de segona dels valencianoparlants", denuncia El Tempir.

Agredit per parlar en valencià a un policia local al Campello

El cas de Paco Muñoz no és l'únic cas recent de discriminació que El Tempir denuncia. L'associació dóna testimoni a la denuncia que va interposar un policia local del Campello contra el ciutadà Lluís Xavier Flores per parlar-li en valencià i dir que el seu nom és "Lluís Xavier". A més, també l'ha denunciat per "intentar fugir" i "aldarulls", sumant les dues multes una quantia de 400 euros. Ni l'Ajuntament del Campello ni la subdelegació del govern espanyol han respost la petició de Lluís Xavier Flores perquè li retiren la denúncia i el policia local es disculpe, perquè l'ha feta en valencià i cal enviar-la a traduir, amb la qual cosa no es compleix els criteris d'eficiència i de servei d'una administració amb els ciutadans.