diumenge, 9 de juny del 2013

Un Spoiler per explicar el procés d’independència

09/06/2013
David Salas 75 x 75


Al darrer article, vaig expressar que durant uns quants mesos tractaria temes comunicatius en aquest espai literari. El cert però, és que m’és molt difícil complir-ho si dia rere dia es produeixen notícies i fets que afecten d’una manera o d’una altra el procés iniciat cap a la independència. Tanmateix, tot i que avui aquest article anirà dedicat un cop més a qüestions de política catalana, miraré de fer-ho establint paral·lelismes amb un film surrealista de Luís Buñuel de 1962 que sempre m’ha fascinat i que es titula El ángel exterminador. En certa manera doncs, ni que sigui d’esquitllèbit, també estarem parlant de comunicació, en aquest cas audiovisual.

El film escollit, explica com un grup de burgesos es reclouen en una casa per celebrar un banquet. Al llarg de la vetllada el servei de la casa va abandonant l’edifici sense que quedi clar el perquè, la qual cosa fa que els burgesos no sàpiguen exactament què han de fer. Se senten indefensos i decideixen que un cop han acabat de sopar es quedaran a dormir allà mateix.

A partir d’aquest moment, s’entrellacen un seguit d’escenes en les quals es mostra que malgrat els convidats i els amfitrions tenen set, i gana, no fan absolutament res per sortir de la casa, la qual cosa és cruelment semblant a la situació que viu el nostre país, en la qual tot i que hi ha moltíssima gent que ho està passant malament, i fins i tot els burgesos se’n ressenten, una part important d’aquests últims no sembla tenir cap intenció de canviar la situació.

Poc a poc el menjar i els líquids es van acabant, i els assistents a la festa deixen estar els seus posats refinats per competir com a bèsties per les poques viandes que queden. Entretant, un dels convidats que és doctor (podria ser en Carretero, Laporta o fins i tot López Tena?), intenta fer reaccionar a la resta de gent, i fer-los adonar que la solució és tan senzilla com obrir la porta i marxar, però no li fan cas. De fet, durant una estona els maldecaps s’aparquen ja que inesperadament entra a la sala un ramat de bens que serveix de menjar pels comensals, talment com ha passat tants i tants anys amb el peix al cove.

Aquest tiberi tindrà entretinguda a la gernació durant una estona, però quan la gana se’ls torna a despertar, és contra l’amfitrió contra qui carreguen i a qui culpen d’haver-se quedat acorralats. En aquests moment, els comensals totalment embogit, pretenen rostir-lo i cruspir-se’l, i qui sinó CIU ha estat l’amfitrió de Catalunya durant anys i panys?. Un amfitrió, que ja va començar a ser devorat durant les passades eleccions al Parlament, i que segons la darrera enquesta de El Periódico  corre el risc de quedar-se totalment descarnat.

El desenllaç del film que no explicaré amb deteniment per si algú, malgrat l’esquarterament que n’he fet, encara té ganes de veure’l, es produeix quan un jove, seguint una argumentació lògica força enrevessada, acaba concloent que la solució als seus problemes la poden obtenir sortint de la sala. Aquesta força jove (malgrat tenir 82 anys), per a gran part de l’electorat català és ERC, que és qui acaba substituint l’amfitrió i obtenint la credibilitat de la gent.

Tanmateix, tot i que el film s’acaba amb un final feliç, el cert és que si ens fixem en la realitat, encara ens trobem amb la nostra porta ben tancada. L’amfitrió, CIU, té maneres de no acabar com a la pel·lícula, però en cap cas poden passar per tirar enrere, perquè això només suposaria una subsistència agònica, i una posterior mort. D’altra banda, si decideix accelerar el procés corre el risc que alguns dels comensals els agafi por i vulguin carregar-se’l tal i com passa al mite de La caverna de Plató, però és l’única de les opcions disponibles, en la qual encara hi ha una mínima possibilitat d’èxit. Per la seva banda ERC ha d’acabar de convertir-se en el jove revulsiu, ja que si bé a hores d’ara té més credibilitat que l’amfitrió, també és cert que aquesta credibilitat pot caducar si la gent s’adona que les bones intencions no es tradueixen en accions reals.

Sigui com sigui, sortim aviat, que l’aire comença a ser irrespirable, i el menjar i l’aigua ja fa mesos que escassegen.