dissabte, 1 de juny del 2013

Rajoy, sobre el procés d'independència: 'Els països petits no compten gens'

El president espanyol tanca les jornades del Cercle d'Economia a Sitges

 

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha tancat les jornades del Cercle Economia a Sitges apel·lant a la unitat de l'estat espanyol. Arran d'una pregunta sobre el procés polític a Catalunya, Rajoy ha dit que, en comptes de les propostes de dret de decidir, d'estat federal del PSOE o de recentralització de les competències autonòmiques, ell defensa els preceptes constitucionals. I ha acabat dient que, a Europa, els països petits 'no compten gens'.

'Els petits no compten gens. Es necessita ser gran per poder tenir força a Europa', ha insistit el president espanyol quan se li ha preguntat l'opinió sobre la reivindicació del dret de decidir que fa la Generalitat i la societat catalana. Rajoy ha situat al mateix sac el procés sobiranista iniciat a Catalunya amb la reforma constitucional que planteja el PSOE al voltant d'un model federal a l'wstat. Fins i tot hi ha sumat les veus que reclamen la recentralització de totes les competències de les comunitats autònomes. "Jo tinc un plus de responsabilitat per ser el president del govern. No puc opinar com fa molta altra gent", ha afirmat.

Rajoy ha assegurat que ell mai ha tancat la porta a parlar de cap tipus de debat territorial, fins i tot aquells que impliquin una modificació de la Constitució. El que ha deixat clar és que ni ell ni el seu partit són partidaris de cap d'aquests canvis i que defensen el model de les autonomies recollit en la Carta Magna.

El cap de l'executiu espanyol ha posat sobre la taula tres condicions que ell considera necessàries per plantejar una reforma constitucional d'aquest tipus. En primer lloc ha parlar d'un "objectiu clar", que Rajoy no troba en les múltiples propostes de modificació de la configuració de l'Estat. En segon lloc, ha reivindicat un consens ampli de les institucions i la societat espanyola, que també troba a faltar i, en tercer lloc, ha recordat que el context és "molt important" per plantejar canvis d'aquest estil. En aquest sentit ha indicat que la crisi econòmica no ofereix una oportunitat per posar sobre la taula reivindicacions com les del dret a decidir.

"Hem d'afrontar conjuntament una crisi econòmica de primera magnitud, amb molts problemes de finançament que se'n deriven, i estem parlant avui d'això?", ha lamentat. Rajoy ha recordat que en el proper Consell Europeu que es farà els dies 27 i 28 de juny a Brussel·les, ell anirà a defensar "un supervisor bancari únic per a tot Europa, un fons de garantia de dipòsits únic, una espècia de ministeri d'Hisenda per tots els països membre, un deute comú europeu i una unió política europea". Reivindicacions que considera completament oposades a la voluntat d'alguns de crear un estat propi. "Jo no puc estar en una posició diferent aquí", ha assegurat.

Xiulets contra Rajoy a la seva arribada

A la seva entrada a l'Hotel Melià, seu de la 29a reunió del Cercle d'Economia, Rajoy ha estat xiulat per una cinquantena de manifestants, que protestaven contra el capitalisme i les retallades. Entre les persones que s'han concentrat a les portes de l'Hotel hi havia, entre d'altres, militants de la CGT i de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, que han demanat a crits la dimissió del president espanyol. Alguns dels manifestants també han onejat estelades.

El president del govern espanyol ha arribat a Sitges en companyia de la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, i d'importants personalitats del PP al Principat.

http://www.vilaweb.cat/noticia/4120875/20130601/rajoy-proces-dindependencia-paisos-petits-compten-gens.html