dissabte, 22 de juny del 2013

Muriel Casals: «No es menysté les comarques de Lleida»

La presidenta d'Òmnium Cultural calcula en unes 400.000 o 500.000 les persones necessàries per fer la cadena humana que ha de creuar de punta a punta Catalunya

| Actualitzat el 22/06/2013 a les 13:52h


Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural, en una imatge d'arxiu Foto: ACN


La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, nega que a la gran cadena humana per la independència que vol fer-se l'Onze de Setembre  s'hagi ignorat les terres de Ponent. El motiu de cert malestar és que el recorregut fixat -que unirà unir la Jonquera amb Alcanar-, va per la costa, de manera que els que hi vulguin participar des de les comarques lleidatanes s'hauran de desplaçar. "Era, des del punt de vista logístic, la manera més factible", ha justificat Casals, qui considera que en cap cas "no es menysté les comarques de Lleida" i confia en què la convocatòria sigui un èxit i es demostri que "som molts i que estem ben organitzats". 

Referint-se al que ha sortit en alguns mitjans, calcula en unes 400.000 o 500.000 les persones necessàries per fer la cadena humana que ha de creuar de punta a punta Catalunya.

A més, Casals ha lamentat l'absència de Foment del Treball en la constitució dimecres del Pacte Nacional. En entrevista a Catalunya Informació, Casals ha anat més enllà i ha atribuït les reticències de la patronal al fet que representi "empreses menys dinàmiques" que estan "enganxades" al mercat espanyol. Per contra, ha associat els empresaris "dinàmics" i "exitosos en la competència internacional" amb el sobiranisme. "La realitat és tossuda, i els empresaris saben i constaten que el mercat és el món", ha afirmat "i l'espanyol és important, però és una part petita del mercat mundial", ha afegit.
 
Muriel Casals assegura que la negativa de Foment a participar del Pacte Nacional pel Dret de Decidir no és una bona notícia per la seva "importància". Tanmateix, valora la participació d'altres agents econòmics i socials com el sindicat UGT. "És lògic que un sindicat com la UGT, que té relació estreta amb la població, sigui conscient que el millor per als treballadors és que la Generalitat sigui un govern amb tots els atributs dels govern europeus", ha afirmat.
 
Pel que fa a la participació de formacions polítiques, Muriel Casals ha mostrat la seva confiança que dirigents d'alguns sectors del PSC també hi siguin presents al Pacte, a través d'entitats de les que en formen part. "El paper dels socialistes catalans és molt necessari, és bo que alguns dirigents del PSC estiguin en aquest procés", ha indicat.
 
Preparatius pel Concert per la Llibertat
 
En la conversa radiofònica, Casals ha comentat que encara queden 15.000 entrades disponibles per al Concert per la Llibertat, que se celebrarà el pròxim dissabte 29 al Camp Nou. No ha pogut especificar quines autoritats polítiques assistiran al recital, tot i que ha dit que moltes no hi podran anar perquè el mateix dia es casa a Fornells (Menorca) Patrícia Mas Rakosnik, filla del president de la Generalitat. Tot i així, assegura que hi seran presents "alcaldes", "diputats" i potser fins i tot algun "conseller".
 
Una seixantena de grups i artistes amenitzaran la vetllada musical i reivindicativa, tot i que destaca el retorn -com a mínim aquella nit-, de Lluís Llach, que clourà el concert. Tot i el mèrit del director de cinema i realitzador Lluís Danés i el cantant Gerard Quintana en el muntatge de l'espectacle, Muriel Casals ha reconegut que "l'ànima" del concert és el cantautor de Verges. Ha narrat que junt amb la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, van anar a veure'l per poder-lo convèncer. "Crec que ja tenia ganes de dir que sí", ha assenyalat.