dilluns, 3 de juny del 2013

Mas replica al Borbó

El president recorda a Felip de Borbó que la Constitució permet un referèndum però és el govern espanyol qui no el vol. El Borbó havia demanat respectar les regles del joc constitucional


ACN).- El president de la Generalitat, Artur Mas, ha replicat a Felip de Borbó que la Constitució permet que Catalunya celebri un referèndum, però és el govern espanyol qui no el vol. "El problema no és la Constitució, sinó la interpretació del que diu. A nosaltres se'ns podria delegar la funció, com en els anys 90 se'ns va delegar la policia", ha argumentat després que el príncep digués que s'han de respectar les "regles del joc". Mas ha argumentat que els dirigents europeus per ara no fan "pronunciaments explícits" sobre el procés català perquè confien en un acord entre Catalunya i el govern espanyol, i ha afegit que la "clau" són les majories socials. "La resta no depèn de nosaltres", ha assegurat Mas. 
 
En roda de premsa des de París, Mas ha comentat les paraules del príncep Felip d'aquest dilluns a Girona, on ha recordat que cal complir les regles del joc després que l'alcalde gironí, Carles Puigdemont, defensés el dret a decidir. El president de la Generalita ha remarcat que la Constitució preveu que Catalunya pugui organitzar un referèndum, però "si el govern espanyol vol". "De vies legals n'hi ha un munt, el que ho impedeix és una voluntat tancada del govern espanyol", ha remarcat Mas. El president ha fet especial èmfasi en la via del 150.2, que va permetre la transferència dels Mossos d'Esquadra.

En tot cas, ha indicat que si en una consulta guanyés la independència, "tothom sap" que llavors s'hauria d'iniciar una negociació amb l'Estat. Al seu parer, si l'Estat no avala la consulta és perquè això suposaria "donar a Catalunya un estatus de subjecte polític molt important", com ha reclamat la població catalana, ha dit, de forma reiterada.