dilluns, 17 de juny del 2013

L'última batalla de les Brigades Internacionals

Ofensiva de l'extrema dreta per retirar un monòlit a la Universitat Complutense de Madrid

| Actualitzat el 17/06/2013 a les 18:03h


El monòlit dedicat a les Brigades Internacionals a la Universitat Complutense de Madrid


La Universitat Complutense de Madrid haurà de retirar el monòlit dedicat a les Brigades Internacionals com a resultat de la campanya en contra que des de fa uns mesos duu a terme l'extrema dreta. El monument va ser inaugurat l'octubre del 2011 pel rector d'aquesta universitat, José Carrillo, fill de l'històric dirigent comunista espanyol Santiago Carrillo, i d'aleshores ençà ha estat víctima de campanyes de vandalisme amb pintades titllant d'"assassins" les forces internacionals que van lluitar amb la República Espanyola.

En paral·lel, l'extrema dreta espanyola va engegar tot d'iniciatives legals amb la intenció de fer retirar el monument i, de moment, el Jutjat Contenciós-Administratiu 22 de Madrid ha donat un termini de dos mesos a la universitat per procedir a la retirada del monument en considerar que es va erigir sense demanar la preceptiva llicència urbanística per instal·lar-lo en sòl públic.

Mentre la batalla legal continua -la Complutense ja ha anunciat la intenció de recórrer la decisió judicial-, la caverna espanyolista celebra com a pròpia l'ordre de retirada del monòlit, fins al punt que entitats de clara filiació feixista com la Fundación Nacional Francisco Franco, es feliciten per la decisió del jutjat. És més, el web d'aquesta entitat publica una entrevista amb Miguel García Giménez , advocat que ha defensat la retirada del monument, on aquest dóna a entendre que tot plegat a estat un cas de "vulneració de la legalitat urbanística" tot i que afirma que la Llei de Memòria Històrica "prohibeix" que s'aixequin monuments com el dedicat a les Brigades Internacionals.

La campanya contra aquest monument ha arribat a la premsa britànica, on el diari 'The Guardian' se'n va fer ressò tot acusant Madrid de tractar la memòria de la Guerra Civil de forma "intolerant, perillosa i disfuncional" .

La Universitat Complutense de Madrid, situada a la Ciutat Universitària de la capital espanyola, va esdevenir front de combat durant la Guerra Civil espanyola, en ser l'única part de la ciutat que els rebels van aconseguir conquerir al llarg de la guerra tot i els insistents intents d'entrar a la ciutat. Les Brigades Internacionals van participar activament en aquella zona a la defensa de Madrid.