dijous, 13 de juny del 2013

L'Agència Tributària, objectiu Nº1

Tant CiU com ERC consideren indispensable i prioritari crear la hisenda pròpia abans que celebrar la consulta

, Parlament | Actualitzat el 13/06/2013 a les 19:23h
 
 
Primer pas per articular la hisenda pròpia. Foto: QS/ND
 
 "Cal que l'endemà de la consulta la gent sàpiga on s'han de pagar els impostos amb total garantia". Aquesta és la premissa amb la que treballen tant CiU com ERC en l'estratègia del procés sobiranista. Així ho admeten fonts d'ambdós partits a Nació Digital que volen donar plenes garanties jurídiques i econòmiques que les finances catalanes no patiran en excés la transició cap a el nou estat.

Així, tant convergents com republicans consideren que la hisenda catalana és absolutament prioritària. De fet, ho veuen com la primera estructura d'estat perquè és la que alimenta les altres. "Un procés on no es puguin pagar nòmines durant sis mesos està destinat al fracàs", explica el vicesecretari general d'Acció Política d'ERC, Cesc Iglesias. Una opinió compartida tant a la direcció de CiU com del Govern, que volen garantir el pagament de les despeses corrents de les administracions catalanes així com les 230.000 nòmines del sector públic que depèn de la Generalitat.

Els convergents no amaguen que el primer peatge que ha de passar el procés és articular aquesta hisenda en la que asseguren que s'hi està treballant des de fa temps. De fet, el mateix president de la Generalitat, Artur Mas, admetia en la presentació del pla de Govern 2013-2016 que l'executiu "posaria la banya" en l'Agència Tributària Catalana. En qualsevol cas, els millors càlculs del departament d'Anàlisi de Palau, calculava un termini de dos anys per enllestir l'administració, i aviat es compliran.

Cap de les dues formacions entén que altres partits s'oposin a la formalització de la Hisenda Pròpia perquè, al capdavall, "és una estructura d'autogovern". Ara bé, sí que CiU i ERC la consideren imprescindible per poder garantir la viabilitat de la transició nacional cap a l'estat propi.