dimarts, 18 de juny del 2013

El PSC s’exclou del Pacte Nacional pel Dret a Decidir

Els socialistes diuen voler una consulta legal i pactada, però no volen acordar-la amb la societat civil i partits polítics a favor del Pacte Nacional pel Dret a Decidir.


(ACN).- El PSC no formarà part del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Aquesta és la posició definitiva que la cúpula ha anunciat aquest dimarts, després de conèixer que la primera reunió se celebrarà el proper dia 26. El portaveu del grup parlamentari del PSC, Maurici Lucena, ha justificat l'absència del seu partit al Pacte al·legant que "no s'han complert les condicions" que va posar el líder dels socialistes, Pere Navarro, per poder participar. "El Govern no és neutral, segueix prefigurant el resultat de la consulta, està en marxa el Consell per a la Transició Nacional i es continuen construint estructures d'estat", ha criticat Lucena, que tampoc veu acceptable que el Pacte es reuneixi al Parlament. 
Decisió presa. El PSC no serà a la primera reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Així ho ha explicat Lucena, que ha considerat que aquesta determinació presa per la cúpula no molestarà als crítics del PSC, que havien manifestat la seva voluntat que el partit hi fos.

I és que, pels socialistes, el Govern ha obviat completament les peticions i les condicions que Pere Navarro, primer secretari del PSC, va posar per poder participar del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. "Vam demanar que es concretessin les funcions, els membres i el calendari del Pacte, i també que el Govern fos absolutament neutral en les seves actuacions, que no es fessin coses que prefiguressin un dels resultats de la consulta, aturar la construcció d'estructures d'estat i el Consell per a la Transició Nacional", ha explicat Lucena, que ha volgut constatar que "ni s'ha complert ni tan sols se'ns ha respost des del Govern".

"Per tant, com que no es compleixen les condicions, el PSC no anirà a la reunió del Pacte Nacional", ha sentenciat el portaveu socialista, que a més ha considerat "un error majúscul" que sigui el Parlament qui aculli la reunió. "Aquesta és una iniciativa extraparlamentària, sobre un tema que produeix una extraordinària divisió a la societat i que enfurisma a alguns partits polítics. La presidenta hauria de recordar que les seves funcions essencials són vetllar per la tasca de control i per la tasca legislativa, i cap d'aquestes inclou una activitat com la de la setmana que ve", ha considerat Lucena.

A més, el portaveu del grup parlamentari del PSC ha vaticinat que sense ells, el Pacte Nacional pel Dret a Decidir "es convertirà en una plataforma independentista; legítima, però independentista". "I aquesta no és l'opció del PSC", ha afegit, tot explicant que la resta de formacions que han confirmat la seva assistència saben que sense els socialistes "es corre un gran el risc d'extremar-se".