diumenge, 23 de juny del 2013

Edward Snowden aterra a Moscou

L'ex-analista de la CIA buscat pels EUA havia abandonat Hong Kong en un vol comercial


L'ex-analista de la CIA Edward Snowden, acusat d'espionatge pel govern dels EUA, ha abandonat Hong Kong i s'ha traslladat en un vol comercial fins a Moscou, on ha aterrat a migdia. No és la destinació final, sembla, sinó una escala per volar cap a algun país que li atorgui asil polític. En un primer moment es parlava de l'Equador o Islàndia, però després ha agafat força l'opció de Veneçuela, que li hauria garantit l'asil.

Segons l'agència russa Itar-Tass, esmentant fonts de la companyia Aeroflot, Snowden ha d'agafar demà un vol cap a l'Havana i, posteriorment, cap a Caracas. El jove nord-americà podria passar la nit a l'ambaixada veneçolana.

Snowden, refugiat a Hong Kong després d'haver filtrat informació sobre operacions secretes de vigilància d'internet dels governs nord-americà i britànic, ha abandonat la ciutat l'endemà que transcendís que els EUA havien començat els tràmits per demanar-ne l'extradició.

Un tribunal nord-americà havia acusat divendres Snowden de 'robatori de propietat del govern, comunicació no autoritzada d'informació de defensa nacional i comunicació deliberada d'informació classificada de comunicacions d'intel·ligència a persones no autoritzades'.

Els documents recollits i filtrats per Snowden als diaris 'The Washington Post' i 'The Guardian' detallen nombroses operacions secretes de vigilància executades per les autoritats nord-americanes i britàniques en informes confidencials, memòries i ordres judicials i el mateix Snowden, en una entrevista concedida a 'The Guardian, va confessar que n'era el filtrador.

Aquests documents van corroborar la sol·licitud d'informació i dades pertanyents a desenes de milers d'usuaris de tot el món a empreses tecnològiques com Google, Apple i Facebook, o l'espionatge encobert als membres de les delegacions dels països participants a la cimera de les vint principals potències mundials que es va fer a Londres el 2009.

http://www.vilaweb.cat/noticia/4128425/20130623/edward-snowden-aterra-moscou.html