dijous, 23 de maig del 2013

La Universitat de Nova York radiografia els catalans

Dret a decidir

Fa una àmplia enquesta sobre la llengua, l’Estat propi i el vot

 

Manel Bosch
Imatge de la NYU University
 
El creixent interès per Catalunya a l’estranger degut al procés sobiranista també es nota en l’àmbit acadèmic. La universitat de Nova York n’és un exemple amb el sondeig que està realitzant per esbrinar les preferències ideològiques, lingüístiques i electorals dels catalans, a banda de les característiques que defineixen la seva personalitat.

El sondeig és obert a qualsevol internauta i disposa d’una versió en català. Entre les múltiples preguntes de l’estudi, coordinat per l’investigador Joan Barceló i Soler, es demana als enquestats si són o no independentistes, si creuen que cal celebrar un referèndum d’autodeterminació o quina és la seva definició de Catalunya (nació, comunitat autònoma, regió d’Espanya).

El treball s’interessa per la procedència dels enquestats, així com quina és la seva llengua habitual, quina va aprendre abans de petit i quina és la dels seus progenitors.

Respecte els partits polítics, demana l’afinitat de l’usuari amb cadascun d’ells, així com quins va votar en les passades eleccions catalanes i espanyoles, o quin té pensat votar en les properes convocatòries electorals.

El qüestionari reserva una part destacable als trets personals de cada enquestat. Així, se’ls pregunta sobre el pes de les emocions a les seves vides, quin és el seu concepte i apetència pel risc, els nervis o les decisions complexes.