dilluns, 20 de maig del 2013

Esquerra expropiarà Acciona si Catalunya esdevé independent

Proposen recuperar la gestió d'ATLL

 

Imatge d'una de les estacions de tractament d'aigües potables d'ATLL

Esquerra recuperarà la gestió d'Aigües Ter Llobregat (ATLL) -en mans d'Acciona- si Catalunya arriba a ser independent. Així s'assegura en en l'esborrany de ponència política -pàgines 38 i 39- que elabora ERC de cara a la  Conferència Nacional per la República Catalana que se celebrarà a l'Hospitalet de Llobregat el 6 i 7 de juliol.

En aquest sentit, parlen de recuperar la titularitat dels serveis bàsics pel que fa a recursos hídrics. "La recent privatització d’ATLL, fruit de l’ofegament econòmic a què està sotmesa Catalunya, ha posat en mans d’un grup empresarial espanyol la xarxa bàsica d’abastament en alta del Sistema Ter-Llobregat. Caldrà proposar la recuperació de la gestió pública d’aquest sistema", asseguren.

D'altra banda, diuen, "a l’hora de prendre el control dels recursos hídrics, cal tenir en compte la realitat de la qual partim, que és diferent a les conques internes, on el Govern de la Generalitat té les actuals competències en gestió de l’aigua, de les conques compartides que estan limitades i condicionades per la regulació i planificació que executa actualment el Govern Central espanyol: el cas de l’Ebre i de la conca alta del Garona".

"A les conques internes de Catalunya (CIC) la disponibilitat de recurs és menor i, per tant, la garantia d’abastiment per als usos que en fem, majoritàriament urbans i industrials, entra en risc de sequera amb una freqüència relativament elevada (es produeixen alertes i prealertes cada 5-10 anys). En aquest àmbit geogràfic, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) podria prendre el control total sobre els recursos hídrics l’endemà de la independència", asseguren.

"Actualment ja exerceix aquest paper d’autoritat amb competències exclusives en l’àmbit de la gestió i la planificació, tot i que la planificació ha de ser aprovada finalment pel Govern espanyol mitjançant el Consejo Nacional del Agua. En el cas de les CIC tenim, doncs, garantida la font del recurs, que és públic i es genera dins el nostre territori, tot i que la distribució i la gestió en baixa de l’aigua urbana/industrial es troba majoritàriament en mans privades en règim de prestació del servei sota competència municipal", afegeixen.

Caldria, diuen, "analitzar a fons si aquesta participació privada en la gestió de l’aigua pot generar algun problema de subministrament (o de qualitat) l’endemà de la independència".  "A priori, no ho sembla pas", comenten, "perquè el sector privat voldrà continuar tenint ingressos, però no podem descartar que les empreses d’obediència espanyola (com podria ser el cas d’ATLL) puguin tenir pressions que generin dificultats".

En aquest sentit, insisteixen en que "recuperar la plena gestió pública de l’aigua eliminaria incerteses durant la transició".  Segons el document, és "d’especial importància per a l’abastament de l’Àrea Metropolitana" la dessalinitzadora del Prat (també gestionada per ATLL) "si la independència arriba en un any de forta sequera".

Tot i així, "les empreses concessionàries estan lligades a uns contractes de prestació del servei, ja que la titularitat de la gestió és municipal o a mitjançant entitats mancomunades com ara l’Entitat Metropolitana i, per tant, en el cas de desabastament, incorrerien en greus conseqüències econòmiques i judicials".

http://tinyurl.com/oqdqg8f