dijous, 23 de maig del 2013

El Govern espanyol perd la batalla amb Catalunya sobre l’impost de dipòsits bancaris

El TC aixeca el veto a la taxa sobre dipòsits bancaris aprovat pel Govern que ara podrà aplicar l’impost que li reportarà 500 milions d’euros a l'any


El Tribunal Constitucional (TC) ha acordat aixecar la suspensió provisional sobre l'impost als dipòsits bancaris aprovat pel Govern. Ara fa cinc mesos que el TC va admetre a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat plantejat pel Govern espanyol contra la mesura de la Generalitat, per considerar que les autonomies no tenen capacitat per fixar un impost a aquests dipòsits. A més, l’executiu de Mariano Rajoy, per si els fallava el recurs,  es va afanyar a crear una llei per implementar aquest tribut amb un tipus zero per tal d’evitar que Catalunya l'implanti, i la Generalitat va aprovar i registrar al Parlament un projecte en paral·lel per poder implementar aquest tribut abans que entrés en vigor el de l'Estat. 
Tot val per asfixiar Catalunya econòmicament

En el seu moment el Consell de Garanties Estatutàries va considerar que el Govern espanyol feia un ús "fraudulent" d'aquest impost, i dictaminava que  l'executiu de Mariano Rajoy actua en contra de l'autonomia financera de les comunitats autònomes, i la seva actuació és inconstitucional i antiestatutària. L'aixecament de la mesura provisional s'ha acordat quan s'ha complert el termini previst per la llei perquè es prolongués o aixequés la suspensió, ja que l'admissió a tràmit va ser adoptada pel TC al gener i tot apunta a que la sentència serà favorable als interessos de Catalunya.

Espanya té la partida perduda

El diputat republicà, Pere Aragonès, considera que caldrà veure quins escenaris s'obren en cas que el Govern espanyol decidís posar algun tipus d’impost similar,però "Cada pas és més fràgil, cada cop es veu més que la partida la tenen perduda".

La recaptació del 2013 intacta

Ara ERC i el Govern es posaran a treballar perquè a finals del 2013 les entitats financeres paguin l'impost de dipòsits bancaris tal com estava previst, la recaptació prevista serà 500 milions d'euros, i la taxa s'abona a finals d'any.