diumenge, 12 de maig del 2013

El dia 1 de juliol sabrem la pregunta de la consulta

A menys que CiU i ERC incompleixin el pacte parlamentari per a la transició nacional que van signar després de les eleccions, com a màxim el proper dia 1 de juliol sabrem la pregunta de la consulta. Sí, així és.

Referent al procés de convocatòria de la consulta, el pacte estableix clarament, en el seu punt tercer, que dins el primer semestre de l’any 2013 es formalitzarà la petició al govern espanyol per a realitzar una consulta per via de referèndum.  Literalment, el pacte CiU-ERC diu “s’ha d’obrir un procés de negociació i diàleg amb l’Estat espanyol per a l’exercici del dret de decidir que inclogui l’opció de convocar un referèndum, previst en la Llei 4/2010 del Parlament de Catalunya, de consultes populars per via de referèndum. En aquest sentit, s’estableix el compromís de formalitzar la petició dins del primer semestre del 2013.”

La via escollida per formalitzar aquesta petició al Govern espanyol és la Llei del Parlament de Catalunya 4/2010 de consultes populars per via de referèndum, actualment en vigor. Aquesta llei, regula  la convocatòria de consultes populars per via de referèndum en l’àmbit català, però deixa en mans del govern espanyol autoritzar-ne la convocatòria. D’aquí la necessitat de sol·licitar l’autorització per a poder convocar la consulta: “Un cop el Parlament ha aprovat la proposta de consulta popular, el president o presidenta de la Generalitat tramet la sol·licitud d’autorització al govern de l’Estat”.

Quant al text de la pregunta que hem de conèixer les properes setmanes, la llei estableix de forma molt concisa que, quan a iniciativa del Govern, de dos grups parlamentaris o de la iniciativa popular, es presenta una proposta de consulta al Parlament (perquè aquest la pugui aprovar i enviar a Madrid per a la seva autorització), la proposta de consulta ja ha d’anar acompanyada de la documentació següent: “a) el text de la pregunta, formulada de manera clara, succinta i inequívoca. Amb l’objectiu d’obtenir un resultat clar de la consulta, el text ha de demanar als votants que escullin entre diferents opcions o entre el sí i el no”.

És clar, doncs, que segons els terminis pactats en l’acord CiU-ERC, el Parlament de Catalunya té com a termini màxim per aprovar la proposta de consulta popular amb el text de la pregunta el proper 30 de juny de 2013, per, immediatament, trametre la sol·licitud d’autorització al Govern espanyol “dins del primer semestre de 2013”.

Conèixer la pregunta de la consulta és quelcom molt rellevant, perquè hores d’ara encara no sabem si serà sobre la independència, sobre l’ambigu estat propi (que pot ser independent, però també federat o confederat a Espanya) o sobre un genèric dret de decidir. Cal aclarir sobre què consultarem al poble de Catalunya, i així, d’aquesta manera, tothom podrà definir-se i podrem amplificar la campanya en favor de la independència (si és que la pregunta va per aquí).

Culminar aquesta etapa en les properes setmanes, tal com diu el pacte, és decisiu. Perquè una vegada sol·licitada l’autorització per a la consulta al govern espanyol, que de ben segur denegarà, el nostre Parlament tindrà tota la legitimitat davant la comunitat internacional per a declarar la independència. I tot això ho podem fer aquest any 2013 (com el propi pacte possibilita)! Esperem que CiU i ERC no incompleixin el pacte que van signar i el Parlament de Catalunya vagi per feina.

Finalment, i per posar el meu granet de sorra, m’agradaria apuntar la pregunta que, inspirada en Escòcia, crec que seria la més clara i honesta per donar resposta al clam que el poble va expressar l’11 de setembre: “Ha de ser Catalunya un estat independent?”.

Uriel Bertran

http://www.naciodigital.cat/opinio/6026/dia/juliol/sabrem/pregunta/consulta