dijous, 16 de maig del 2013

El dèficit de Madrid, més alt que el de Catalunya

És de 469 milions d'euros, mentre el català arriba als 411

Catalunya ha acumulat un dèficit de 411 milions d'euros durant el primer trimestre del 2013, una xifra que representa el 0,21% del Producte Interior Brut, segons dades fetes públiques aquest matí pel Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques. Pel que fa al volum, però, Madrid supera la comunitat catalana amb 469 milions d'euros de dèficit entre gener i març. Al de Catalunya, que es troba en segon lloc, el segueix el d'Andalusia, amb 361 milions. A l'altra banda, hi ha el País Valencià, amb un superàvit de 334 milions d'euros i el País Basc, amb 92 milions de saldo positiu.

En percentatge de Producte Interior Brut, en canvi, Catalunya se situa en sisè lloc. La més deficitària és Navarra, amb un 1,06% de dèficit, i la següent és Múrcia, amb un 0,40%. La banda positiva l'encapçalen La Rioja, amb un 0,60% de superàvit, i el País Valencià, amb un 0,33%. En total, el conjunt del dèficit de les comunitats autònomes és de 1.235 milions d'euros, el 0,12% del PIB.

La meitat de dèficit de l'any passat
La secretària d'Estat de Pressupostos, Marta Fernández Currás, ha assegurat que aquestes xifres de dèficit autonòmic representen "just la meitat del dèficit aconseguit el març del 2012" si es depuren "els avançaments que ja no es faran i que l'any passat es van donar abans de temps". "Aquesta dada s'ha de depurar dels avançaments que l'any passat vem fer a totes les comunitats autònomes; durant el primer semestre, es van avançar moltes transferències que eren per resoldre els seus problemes de finançament", ha assenyalat Fernández Currás.

La secretària també ha destacat les dades del dèficit estatal, que s'ha reduït de l'1,95% a l'1,63% durant els tres primer mesos de l'any; i també les de la Seguretat Social, que "segueix en superàvit a conseqüència de l'avançament de transferències que fa l'Estat". "Ens hem de centrar en aquests tan bons resultats i oblidar-nos una mica del soroll perquè l'objectiu capital de respondre com un país seriós, únic, responsable, de tots els subsectors s'està produint", ha sentenciat.