divendres, 5 d’abril del 2013

El Rei inviolable, però la Casa reial serà transparent! #Borbonsfail


Quedarà inclosa a la Llei de transparència. L'administració de l'Estat no pagarà els advocats de la infanta Cristina.


La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha confirmat aquest divendres la voluntat de la Casa Reial de sotmetre's a la Llei de transparència que es tramita a les Corts, i ha apuntat que La Moncloa i La Zarzuela treballen des de fa dos mesos en aquest encaix. Amb tot ha advertit que hi ha "peculiaritats" perquè la Casa Reial no és una administració pública i està regulada a la Constitució. També ha assegurat que els diners per pagar els advocats de la infanta Cristina no sortiran del pressupost de l'administració central. 
 
Un Rei transparent però inviolable


Sáenz de Santamaría ha afirmat que la Casa del Rei ha mostrat una "col·laboració absoluta" després que el Congrés dels Diputats arribés a un acord en aquesta direcció. Segons la vicepresidenta, La Zarzuela té "la màxima disposició al respecte" i ha participat "molt activament" en una qüestió que veu "amb molt bons ulls".

Segons ha explicat, des de fa dos mesos els equips de La Moncloa i La Zarzuela treballen en la manera de fer possible aquest encaix, però ha destacat també que hi ha "particularitats" perquè la Casa Reial no és una administració de l'Estaat i la seva activitat i naturalesa està regulada a la Constitució.

"Un tractament específic"

Sáenz de Santamaría ha afirmat que a partir de la setmana que ve el govern espanyol intensificarà els contactes amb els grups parlamentaris per abordar aquesta qüestió. Tot plegat ha de servir per donar a la Corona "un tractament específic" que segons ha apuntat podria ser similar al que tenen altres monarquies europees i òrgans constitucionals de l'Estat.

L'Estat no pagarà la defensa de Cristina

La vicepresidenta també ha volgut aclarir que l'administració de l'Estat no es farà càrrec del pagament dels advocats de la infanta Cristina, que ha estat imputada pel jutge del cas Noos. Segons ha afirmat, tampoc la defensaran els serveis jurídics de l'Estat.