dimecres, 17 d’abril del 2013

El dia que ERC va contractar el CNI

Matías Bevilacqua, un expert en seguretat informàtica que "encripta" la informació delicada de l'Estat sota el comandament dels serveis secrets espanyols, és l'home que tenia informació dels republicans, del Barça i, fins i tot, d'Urdangarin



Matías Bevilacqua, en un fotomuntatge a la seu d'ERC. Foto: JP/ND


"Va ser l'any 2012 quan vam contractar Cybex, una empresa de prestigi en el món de la
informàtica forense, per tal d'acreditar un acomiadament d'una treballadora de la Fundació Irla. Ens van certificar l'ús fraudulent de l'ordinador de l'empresa per portar el cas a Magistratura; van fer la feina, però aquest senyor ni el coneixem, ni hem parlat mai amb ell, ni ha posat mai els peus a la seu d'ERC, això sí, treballava per aquesta empresa". Aquesta és la relació dels fets que coincideixen a explicar a Nació Digital membres de la direcció tècnica d'ERC sobre la suposada infiltració d'un virtual hacker, Matías Bevilacqua, del Centre Nacional d'Intel·ligència a la base de dades dels republicans. Un home que segons el setmanari Interviu guardava secrets dels republicans a l'ordinador de casa seva.

ERC i el Barça

De fet, Bevilacqua treballava a CYBEX des de l'any 2003, l'empresa contractada per ERC i que administrava Juan de La Torre, detectiu de l'agència Intelligence Bureau. Va ser a Cybex on va dissenyar, implantar i gestionar a tots els nivells el primer laboratori forense de prova electrònica privat a Espanya per aquesta companyia, en la qual va arribar a ser-ne el director de Recerca i Desenvolupament.

I aquesta empresa no només va treballar pels republicans sinó també pel Barça. Cybex Experience va instal·lar un sistema informàtic al servidor del FCB, batejat com Encase Enterprise, a través de la qual, des de mitjans de l'any 2005 i fins l'any 2008, es controlava tota la correspondència electrònica que sortia o entrava dels terminals informàtics de la xarxa corporativa del Barça, i es triava la que incorporava alguna de les paraules claus per ser analitzada posteriorment per tècnics en seguretat. Un sistema que a hores d'ara la fiscalia està investigant.

Un historial

Ara, aquest argentí de 37 anys, enginyer informàtic de la Universitat Politècnica de Catalunya és des del passat juliol , a través de l'empresa CFLabs que dirigeix, un dels màxims responsables del " Centro Nacional de Excelencia de Ciberseguridad", el departament de seguretat del Centre Criptològic Nacional que depèn directament del Centre Nacional d'Intel·ligència. Aquest centre és l'encarregat de protegir les xarxes d'informació dels tres nivells de l'administració espanyola. És a dir, encripta i protegeix la informació i els sistemes informàtics de l'Estat així com estudia com protegir les anomenades "infraestructures crítiques", aquelles que necessiten d'un a més que especial protecció.

Bevilacqua, però, va ser un dels 135 detinguts en el marc de l'Operació Pitiüsa, una xarxa de compra-venda de dades que servien per elaborar informes. El hacker va ser imputat i segons les informacions publicades a el diari El País , durant el registre de casa de seva, a més de l'ordinador portàtil on tenia les dades d'ERC es van trobar 140.000 euros, que va al·legar haver rebut del ministeri de Defensa.

Així mateix, segons diversos mitjans, durant el registre a la seu de Barcelona es va trobar un pen-drive amb els mails de l'Institut Noos, l'empresa d'Iñaki Urdangarin. De fet, Mario Pascual, l'advocat del gendre del rei l'hauria contractat per posar ordre als correus electrònics per tal de conformar-los en prova judicial, la seva gran especialitat. Ai, ERC no sap qui es va posar a casa. Potser la seva especialitat en seguretat informàtica li ha fet guanyar un protagonisme que no es mereix, però les suspicàcies estan en marxa. I més, en els temps que corren.

http://www.naciodigital.cat/noticia/53839/dia/erc/va/contractar/cni