divendres, 12 d’abril del 2013

El CATN recorda com es van forçar les lleis per aprovar l'estatut andalús

Carles Viver Pi-Sunyer, president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, veu més constitucional la consulta catalana que la conversió d'Andalusia en comunitat històrica "quan es va perdre el referèndum a Almeria" l'any 1981


El president del Consell Assessor de la Transició Nacional, Carles Viver Pi-Sunyer, amb el president de la Generalitat, Artur Mas Foto: ACN
 El president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver i Pi-Sunyer, ha considerat aquest divendres més constitucional la consulta sobiranista que la manera com Andalusia va obtenir l'autonomia el 1981. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha considerat que el que proposa Catalunya és "molt menys forçat" que la manera com Andalusia es va convertir en comunitat històrica. "Quan es va perdre el referèndum a Almeria, van idear una fórmula a través de la reforma de la llei orgànica per tal que pogués suplir la voluntat d'aquesta província al Congrés", ha recordat.

De fet, no és que a Almeria guanyès el no a l'Estatut, sinó que en aquell referèndum s'exigia, en virtut de l' article 151 de la Constitució Espanyola , que el projecte estatutari fos aprovat per la "majoria absoluta dels electors de cada província", és a dir, la majoria sobre el cens i no sobre els votants efectius prescindint de l'abstenció. Així les coses, a Almeria, tot i que el resultat va ser favorable a l'aprovació de l'Estatut, els vots a favor, comptats del total del cens -i amb una abstenció del 48,98%- van ser del 42,07%, lluny de la majoria absoluta -la meitat més un-, tot i que els vots explicitament negatius només van sumar un 4,02%, també comptat sobre el total del cens. A Jaen tampoc no es va aconseguir la majoria absoluta d'electors, tot i que per un marge més estret. L'atzucac es va ressoldre amb un reforma de la llei orgànica que desenvolupava l'accès a l'autonomia, contradient doncs la Constitució.

Voluntat política

Per això, segons el president del CATM, el que proposa ara Catalunya és menys forçat que el que es va fer en el cas andalús. "Si en aquell moment es va fer, és perquè hi havia voluntat política per fer-ho. Estem demanant exactament el mateix", ha afegit.

Al seu parer, cal seguir dialogant amb l'Estat i esgotar totes les vies per fer la consulta de manera legal i acordada, perquè el contrari, al seu parer, seria perjudicial davant la comunitat internacional. "De cara sobretot a la comunitat internacional, hem de demostrar i deixar palès que nosaltres hem intentat de totes totes poder fer una consulta per la via legal i d'acord amb el govern de l'Estat. Crec que si no ho féssim així, de cara a la comunitat internacional perdríem molta força", ha opinat.

http://www.naciodigital.cat/noticia/53695/catn/recorda/es/van/forcar/lleis/aprovar/estatut/andalus