dissabte, 27 d’abril del 2013

De plat en plat : Sarsuela de peix i marisc



Per celebrar que ja tenim 5.000 amics i seguidors a Facebook, volem compartir amb tots vosaltres aquesta sarsuela de peix i marisc. Moltes gràcies a tots i recordeu que sortegem una ampolla "Maset del Lleó 1777" a la nostra pàgina de Facebook.

La sarsuela de peix és una preparació molt refinada, un dels grans plats de la restauració catalana, fet amb diferents peixos de roca i mariscs cuinats tradicionalment en una cassola de fang, encara que també es pot fer en una paellera, mai en una cassola massa fonda. Amb un sofregit i una picada. Aquest plat molt agradable als ulls és típic de la zona costanera de l'Empordà, la Selva (Blanes, Lloret, Tossa), al Baix Maestrat (Vinaròs, Benicarló, Peníscola), a la Plana (Castelló de la Plana), a la Ribera Baixa (Cullera), a la Safor (Oliva i Gandia), a la Marina Alta (Xàbia), a Barcelona i a la Catalunya Nord.
Tradicionalment la sarsuela es menja en reunions familiars i d'amics amb motiu de grans ocasions, ja que resulta un plat car i entretingut de fer, però més apte que altres plats similars, com l'all cremat, per a quan hi ha molts comensals a taula. Hi ha qui descriu el plat com una "paella sense arrós".

Per a Manel Marquès, cap de cuina del restaurant barceloní El Suquet de l'Almirall, l'origen és inequívocament barceloní, concretament a la Barceloneta a començaments del segle XX. Per a Ferran Agulló i Jaume Fàbrega el plat va ser creat "segurament a la Barcelona
modernista".

Hi ha una altra versió, anomenada popularment "Òpera" feta amb llagosta.


Ingredients per a 4 persones:

4 Talls de rap
4 escamarlans
4 gambes
4 sípies petites o dues de mitjanes
2 calamars mitjanets
Un grapat de cloïsses
Un grapat de musclos
Oli d'oliva verge extra
Farina
Ceba
Alls
Una mica de pebrot verd i vermell
2 tomàquets madurs
Llorer
Una copeta de vi blanc Flor de Mar Maset del Lleó
Fumet de peix o aigua
Sal



Per a la picada:

Un grapadet d'ametlles
Un gra d'all
Julivert
Pa torrat
Uns brins de safrà
Una miqueta de xocolata negra
Sal






Elaboració:

En una cassola de fang o una paella amb un raig oli d'oliva, mai en una cassola fonda, fregim una miqueta els escamarlans, les gambes, la sípia i el calamars i els reservem.
Seguidament, passem a fer el sofregit.
Sofregim primer la ceba, quan sigui transparent, hi afegim els alls picadets, el pebrot i la fulla de llorer i ho deixem coure una estoneta. A continuació hi tirem el tomàquet, ratllat sense pell ni llavors. El banyem amb la copeta de vi blanc i deixem que redueixi.
Quan estigui fet, triturem el sofregit i el pasem per un colador fi (Xinès) per tal que la salseta ens quedi fina, i la tornem a posar a la cassola
En una paella amb oli ben calent, fregim el rap, previament enfarinat i el posem al damunt de paper absorbent i tot seguit l'incorporem a la cassola amb una mica de fumet.
Tambe hi posem la resta d'ingredients, escamarlans, gambes, calamars i sípia, i ara, serà ja el moment d'afegir-hi la picada. Deixem coure uns tres minuts i afegim els musclos i les cloïsses amb el seu suc, que haurem obert a part, per evitar que, si tenen sorra, ens espatllin el plat.
Sacsejem una mica la cassola i sarsuela a punt per menjar!!




Maridatge recomanat:

Un Maset del LLeó Blanc de Blancs, és a a dir un Xarel.lo pur de vinyes velles i tractat amb cura, una actuació quasi total en tot el Penedés, on el raïm es el seu motiu de viure, on la satisfacció quasi supera el guany !! Copa de boca tancada on es pot "ficar el nas" sense por de perdre un sol flaire!!.





Un vi blanc fresc, aromàtic, complex i amb un intens sabor. Ha envellit durant 90 dies en bóta de roure americà després d'arribar als cellers perquè les aromes de fruites típiques d'aquesta varietat es barregin amb aromes torrats.





http://deplatenplat.blogspot.com.es/2013/02/sarsuela-de-peix-i-marisc.html