dijous, 25 d’abril del 2013

Contra l’atur, Estat propi

A Catalunya l'atur ja supera les 900.000 persones, segons un estudi del Cercle Català de Negocis en una Catalunya Estat l’atur seria deu punts inferiors a l’actual.


La destroça laboral a Catalunya des que va començar la crisi ha estat monumental, sense que com a país puguem disposar dels recursos i de les eines necessàries per poder fer polítiques eficients per lluitar contra l'atur, i ni tan sols disposar dels nostres propis recursos en forma d'impostos per lluitar contra la crisi. En aquest sentit, el Cercle Català de Negocis va elaborar un estudi el setembre de l’any passat que concloïa de manera contundent que l’atur a la Catalunya Estat seria deu punts inferiors a l’actual. Les preguntes són: Fins quan? fins quan els sindicats majoritaris, i partits que s’omplen la boca de justícia social defensaran que no ens calen les eines d’un estat propi per fer front a la crisi?.
 
Espanya és incapaç de resoldre el problema i ens arrossega a l’abisme

En l’estudi del CCN, la taxa d’atur catalana se situava a l’entorn del 22,6% i segons la projecció del Cercle -igualment vàlida avui- ,amb un Estat propi no superaria el 12%. El Grup d’Estudis del CCN arribava a aquesta conclusió després d’haver fet servir tres mètodes (un d’estadístic, un de matemàtic i un de comparatiu) per a estimar la taxa d’atur en una Catalunya independent. Aquest índex d’atur situaria Catalunya en línia amb els països més pròspers de la Unió Europea i evitaria l’empobriment del país i la marxa de talent cap a l’exterior. Unes dades que corroboren altres estudis del Cercle que apunten que la Catalunya Estat no sotmesa a l’espoli fiscal estaria en el grup dels països capdavanters, des del punt de vista econòmic, del continent europeu.


El nivell d’atur a Catalunya en una Catalunya independent seria similar al d’altres països europeus de la nostra dimensió

A Holanda, Àustria, Dinamarca, Finlàndia, Bèlgica o Suècia, tenen un índexs d’atur per sota del 10%, cosa que, segons el Cercle, demostra que els països petits són els més dinàmics econòmicament. Tanmateix l’estudi, certifica que la taxa d’atur als països europeus independitzats els darrers anys és molt inferior al de Catalunya i Espanya. Txèquia és el que té un índex més baix, del 6,6%, mentre que Croàcia està en el punt més alt, però bo i així només té una taxa del 16,4%, sis punts per sota de la dada catalana i set punts i mig menys que la taxa espanyola. L’estudi també constata que les comunitats autònomes amb concert econòmic (el País Basc i Navarra) són les que tenen un menor índex d’atur -12,6% i 13,8% respectivament.