divendres, 8 de març del 2013

Pere Codonyan: “TV3 està donant la raó als qui estan en contra del català”

TV3

Mireia Giné
El fins ara corresponsal de TV3 a Perpinyà, Pere Codonyan


El periodista Pere Codonyan va començar la seva aventura a Televisió de Catalunya l’any 1994 quan des de la delegació de Girona cobria la Catalunya Nord. L’any següent, va començar a signar les cròniques des de Perpinyà, ciutat de la qual n’ha estat corresponsal durant divuit anys fins que TV3 ha decidit tancar aquesta delegació.

Feia divuit anys que era corresponsal a Perpinyà. S’esperava el tancament de la delegació de la Catalunya Nord?
No. Sabíem que hi havia problemes econòmics, que s’estaven negociant els pressupostos i que hi hauria retallades però ens van dir, fa un mes i mig, que les corresponsalies eren imprescindibles. Per això vam pensar que seguiríem. Ha estat una sorpresa. De fet, ens ho han dit d'un dia per l’altre.

Què suposa per a la Catalunya Nord que ja no hi hagi una delegació de TV3 a Perpinyà?
Fa uns anys treballàvem des de la delegació de Girona i pujàvem sempre que venien polítics com en Pujol o hi havia actes importants. Quan van fer la corresponsalia es van començar a cobrir actes més socials. Ara tornarem al model anterior. I ara sembla que, altre cop, tot es cobrirà des de Girona...

I això què comporta?
A Girona desconeixen què és realment la Catalunya Nord. Tenim la nostra pròpia història, diferent de la de Catalunya i un caràcter diferent al del Principat. De fet, abans, a TV3 interessava tot allò referent als territoris de parla catalana, però sembla que ara això s’ha acabat. Sembla que volen fer desaparèixer aquestes realitats.


Quina ha estat la reacció del territori?
A la Catalunya Nord tenim molta gent que està a favor de TV3 i de defensar el català, però també n’hi ha que hi van en contra. I a aquests, amb aquesta decisió, se’ls està donant la raó.

Estan reben mostres de solidaritat de companys de la casa, gent anònima i entitats...
Totes les mostres de solidaritat ens ajuden. Catalunya, per nosaltres, és un país que ha treballat per salvar la llengua i la cultura. No m’esperava tot el ressò que ha tingut aquest fet a les xarxes socials. Hem rebut moltes mostres de simpatia, ànims i encoratjament per seguir endavant. Insisteixo, fins ara el model de TV3 sempre ha volgut ensenyar els diferents accents. No era la televisió d’una regió d’Espanya sinó de tot Catalunya. De fet, no hauria calgut una televisió nostra per fer coses similars a les espanyoles. Tot i que els companys de TVE fan molt bé la seva feina.

Aquest suport és suficient perquè TV3 es repensi el tancament?
Avui s’ha produït una reunió del comitè d’empresa de TV3 però no hi ha assistit el director de la cadena, l’Eugeni Sallent. Des del comitè ens han dit que volien tractar el tema. Està clar que hi ha una mobilització per part dels companys, però per l’altra banda sembla que hi ha un tancament en banda i sembla que és irrevocable.

Se’ls va fer una oferta prèvia?
Mai hem tingut una oferta per tal d’intentar ser més econòmics, tot i que costaria molt perquè nosaltres cobrem per peça i si fem vacances no cobrem. Ara, no se’ns ha ofert cap alternativa. No hi ha marxa enrere, és una decisió política, no d’acords.

Els han dit si cobriran el territori d’una altra manera?
Diuen que sí, que puntualment ho poden fer, però evidentment no serà el mateix que estar aquí, perquè hauran de fer la feina en una hora. Serà fer més per menys. El problema és que ho desconeixen tot d’aquí. Tot té unes característiques pròpies que ens diferencien de Catalunya.

Les entitats culturals i l’Ajuntament de Perpinyà, què hi diuen?
Al diari 'L’Indépendant' han sortit declaracions on es lamenta el tancament. Tots aquells que han volgut apropar Catalunya i la Catalunya Nord, ara ho trobaran a faltar. Ara bé, aquells que hi estaven en contra, ho aprofiten: “Us emmiralleu amb Barcelona i ells passen de vosaltres. La prova? Tanquen la corresponsalia de TV3”, diuen. És una punyalada per l’esquena.

TV3 és molt vista a la Catalunya Nord? Quina audiència té?
Mai s’ha pogut calcular l’audiència perquè els audímetres de Catalunya no arriben aquí i els de França consideren que és una televisió estrangera. No ho sabem exactament.

I què és el que més es mira?

Sabem que els pagesos miren el temps i alguns d’ells els informatius. També els reportatges que fem sobre temes d’aquí són molt seguits i això ha ajudat que sentissin TV3 com la seva televisió. L’audiència és bona i ho vam poder veure quan hi va haver el canvi al digital perquè la gent ens trucava dient que no els funcionava.

De què se sent més orgullós d’aquests divuit anys de corresponsal a la Catalunya del Nord?
D’haver fet conèixer el territori, d’intentar apropar aquesta realitat del país que la història va separar. L’única cosa que no m’ha agradat tant és la popularitat (riu). Ara espero poder continuar treballant i ensenyant aquesta part del país, però sembla que la decisió ja està presa. 

http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/03/pere_codonyan_tancant_delegacions_tv3_dona_la_rao_als_qui_estan_en_contra_del_catala_93140.php