divendres, 15 de març del 2013

Pànic a la banca per la sentència sobre els abusos hipotecaris

La banca és conscient que el 90% de les hipoteques són abusives i que el 10% restant corresponen a clients amb condicions molt preferents. S'ha acabat el bròquil


La Caixa, BBVA, Santander, Bankia i el Banc de Sabadell, entre altres, han respost la sentència del TJUE - que afirma que la normativa de desnonaments espanyola no s'ajusta a la legislació comunitària i és abusiva-, amb un comunicat emès per la patronal de la banca hipotecària  que els representa, on deixa clar que “els processos d'execució hipotecària no han de ser classificats com abusius o il·legals en la seva generalitat", i que la sentència no suposa paralitzar els desnonaments en marxa. La nota traspua por a perdre els privilegis que PP i PSOE els han brindat duran dècades, i assenyala a notaris i registradors de la propietat com a “socis” necessaris dels abusos comesos.
 Malgrat els costosíssims bufets d’advocats i la col·laboració dels Governs de torn, la cobdícia esclata als morros de la banca

Tot i insistir en que “la sentència del TJUE no es pronuncia sobre si les clàusules d'interessos de demora dels préstecs, les de venciment anticipat en cas d'impagament d'una quota i la de liquidació unilateral del deute per l'entitat de crèdit són abusives. Únicament manifesta que en cada cas serà el jutge competent qui ho determini d'acord amb la legislació nacional i amb uns criteris generals proporcionats pel Tribunal”, les entitats financeres saben que les clàusules abusives han estat una pràctica habitual i que les excepcions són només per a uns pocs privilegiats, d’aquí el “drama” que ara els toca viure.


Que la opinió pública no s’equivoqui, avisen: la sentència no serveixi per paralitzar els desnonaments en marxa

En el comunicat, els banquers ja adverteixen que s'oposaran a que s’utilitzi la sentència per a la paralització de desnonaments en marxa: "Hem de deixar clar que les propostes d'ampliació dels motius d'oposició a l'execució hipotecària no han de servir, com es pogués estar traslladant a l'opinió pública, per ser un mecanisme de solució de desnonaments ", diu la nota.

Notaris i registradors van fer ulls grossos a les condicions abusives de bancs i caixes, per què?

"Voldríem recordar -diuen en la nota-, que en el mercat hipotecari espanyol es garanteix la seguretat mitjançant la participació d'un fedatari públic -notari- i un registrador de la propietat que vetllen perquè les clàusules contingudes en els contractes respecten la legalitat vigent", i afegeix que: “Addicionalment, el Banc d'Espanya supervisa la normativa de transparència i protecció del consumidor de serveis bancaris”.