ls ciutadans de l'Estat espanyol votaran aquell dia els representants a l'Eurocambra. A Catalunya, podria ser la "primera volta" de la consulta, o bé la data del referèndum en si
Coincidint amb la votació europea, el procés català podria fer un salt. Foto: Adrià Costa. |
Les properes eleccions europees se celebraran finalment entre el dijous 22 i el diumenge 25 de maig del 2014, segons que han consensuat les institucions comunitàries. Els vuitens comicis al Parlament Europeu s'havien de celebrar entre el 5 i el 8 de juny, però els Vint-i-set van acordar ahir d'avançar-les dues setmanes i, a l'Estat espanyol, la votació tindrà lloc el 25 de maig. En l'àmbit català, aquestes noves eleccions podrien acabar sent una mena de "prova amb gasosa" de cara a la consulta que es podria celebrar a la tardor, coincidint amb el referèndum escocès, o fins i tot la data definitiva de la consulta. El propi president de la Generalitat, Artur Mas, ja ha admès en alguna ocasió que estava valorant aquesta possibilitat, alertant a continuació que "no hem d'ensenyar totes les cartes". Sigui com sigui, el 25 de maig de 2014 marcarà un abans i un després en el procés català.
A les anteriors eleccions europees, l'exeurodiputat i actual líder d'ERC Oriol Junqueras ja va llançar la proposta d'una llista conjunta CiU-ERC, a la qual també desitjaria que hi fos ICV, que manté unes relacions més que tenses a Europa amb els seus socis d'Izquierda Unida (IU). Així mateix, Ciutadans (C's) també haurà de moure's per aconseguir un resultat més digne que en l'anterior ocasió, quan va fer coalició amb Libertas, i el PP molt possiblement farà fora de la llista Alejo Vidal-Quadras, que podria intentar presentar-se amb un altre partit.
Si hi acabés havent una llista conjunta de les forces autodeterministes i un aclariment del camp unionista, tot plegat podria acabar sent una manera de calcular els suports que podrien acabar tenint el Sí i el No en un referèndum oficial.
Amb l'ingrés de Croàcia a la UE aquest 1 de juliol, l'Eurocambra s'ampliarà de 754 a 766 escons i caldrà redistribuir el nombre d'eurodiputats per estat membre. Alemanya perdrà tres cadires (però continuarà sent la delegació més nombrosa, amb 96 eurodiputats), mentre que Romania, Grècia, Bèlgica, Portugal, la República Txeca, Hongria, Àustria, Bulgària, Irlanda, Croàcia, Lituània i Letònia cediran un escó. L'Estat espanyol mantindrà els seus 54 eurodiputats actuals.
Renovació a fons d'eurodiputats catalans
Catalunya només té set eurodiputats, tot i que per població li pertocarien més del doble: amb els mateixos set milions i mig d'habitants, Bulgària enviarà 17 representants a Estrasburg, per exemple. Dinamarca, Eslovàquia i Finlàndia, amb cinc milions d'habitants, tindran 13 escons.
L'ecosocialista Raül Romeva no repetirà com a candidat d'ICV a les eleccions europees del 25 de maig, després de dues legislatures a Brussel·les. El PSC preveu enviar a l'Eurocambra el veterà Miquel Iceta, en substitució de Maria Badia i Raimon Obiols. ERC busca substitut per a Oriol Junqueras. I el convergent Ramon Tremosa encara no ha aclarit el seu futur. Només el democratacristià Salvador Sedó i el popular Santiago Fisas ja han confirmat que volen repetir i tindrien garantit el seu escó fins el 2019.
Els eurodiputats Raül Romeva (ICV), Maria Badia (PSC), Ramon Tremosa (CDC) i Salvador Sedó (UDC). Foto: Albert Segura. |
http://www.naciodigital.cat/post/52674
Opinió Particular :
Referendum 2014 ? Les eleccions europee del 2014, la 1ª volta del referendum? Com ndependentista i d´esquerres no votaré a CiU mai de la vida, aixì que
de eleccions plebiscitaries rien de rien,ja podeu inventar-vos un altra
cosa per a no complir la vostra promesa electoral de convocar una
consulta,la puta"ERC" i la ramoneta"CiU.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada