divendres, 8 de febrer del 2013

Rajoy ja té la base per recórrer la Declaració de Sobirania al TC

L'Advocacia de l'Estat conclou que vulnera diferents articles de la Constitució. El govern espanyol demanarà ara l'opinió del Consell d'Estat i més endavant presentarà el recurs

 

 
Herrera, Mas i Junqueras, després de l'aprovació de la Declaració de Sobirania. Foto: Jordi Borràs/Nació Digital.

 
L'Advocacia de l'Estat ha analitzat la Declaració de Sobirania aprovada pel Parlament de Catalunya i ha conclòs que vulnera diferents articles de la Constitució espanyola. Per aquest motiu, el govern espanyol ja té la primera base per recórrer-la al Tribunal Constitucional (TC), un cop hagi demanat també l'opinió del Consell d'Estat. Així ho ha anunciat avui la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría.

L'informe de l'advocacia sosté que la declaració sobiranista catalana "produeix efectes jurídics" i "suposa l'obertura d'un procés més ampli", segons Sáenz de Santamaría, motiu pel qual conclou que hi ha motius suficients per dur-la TC.

Lluny del poc crèdit que primer havia donat a la Declaració, ara el govern espanyol és conscient que el text aprovat pel Parlament "pot tenir efectes legals", perquè "des del moment que et reconeixen sobirania, tens unes capacitats diferents que si tens autonomia".

"La Declaració de Sobirania deia que la sobirania era de Catalunya, i la sobirania resideix en el poble espanyol, la sobirania no admet divisions. És a dir, autonomia no és sobirania", ha deixat clar Sáenz de Santamaría.

"Fer complir les lleis"

La vicepresidenta espanyola ha recordat, com cada cop que parla de Catalunya, que "aquest govern compleix i fa complir la Constitució i les lleis". És per aquest motiu que justifica l'haver demanat un dictamen al serveis jurídics de l'Estat sobre la Declaració de Sobirania. Ara, amb el dictamen a la mà, que recomana que es recorri al TC, sentencia: "És un element molt determinant a l'hora de fixar la posició definitiva del govern."

Preguntada sobre quan es decidirà a presentar el recurs, ha exposat: "Estem complint els terminis i els procediments. El següent tràmit és l'informe del Consell d'Estat, que ja hem demanat, perquè volem conèixer els seus arguments." Un cop el tingui, Rajoy prendrà la decisió.

85 vots de 135

La Declaració de Sobirania va ser aprovada pel Parlament el 23 de gener amb 85 vots favorables, d'un total de 135, assenyalant que s'iniciava "el procés per fer efectiu l'exercici del dret a decidir per tal que els ciutadans i les ciutadanes de Catalunya puguin decidir el seu futur polític col·lectiu".