dimarts, 5 de febrer del 2013

Mas confia en Obama


L'executiu català espera que un cop se celebri la consulta l'administració nord-americana no veurà el cas català com un "afern intern espanyol"

Homs, aquest migdia justa abans d'encetar la roda de premsa. Foto: QS/ND

"És una resposta oficial estandarditzada, però l'experiència ens diu que els estats no acaben tombant fins que les coses estan més madures". Amb aquesta explicació, el conseller de Presidència -que té les competències d'exteriors- i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha volgut treure ferro a la manca de suport dels EUA a la petició de suport al referèndum sobiranista a Catalunya per considerar-ho un "afer intern espanyol".

Aquest migdia en la roda de premsa posterior a la reunió de Govern, Homs ha demanat paciència i perspectiva pel que fa als suports dels estats i les seves cancelleries al procés sobiranista. "Crec que si el procés es fa de manera democràtica, majoritària, clara, nítida, contundent i pacífica les opinions poden canviar, per això hi ha algú que no voldria que se celebrés el referèndum", ha sentenciat Homs.

Així el Govern confia en el format del procés per poder guanyar confiances internacionals en un virtual procés sobiranista, malgrat la fredor d'algunes primeres respostes com la de l'administració nord-americana. Una resposta del govern dels EUA que si bé reconeixia "l'especificitat cultural i les tradicions de la regió catalana" considerava que " l'estatus de Catalunya és un afer intern espanyol". De fet, la contesta signada per la portaveu presidencial Caitlin Hayden, finalitza tot assegurant la seva confiança que "el govern i el poble espanyol resolguin la qüestió amb les seves lleis i constitució".

La petició va ser iniciada per un ciutadà d'Ohio (EUA) que al novembre va obrir formalment la demanda a la pàgina de peticions al president dels Estats Units, Barack Obama. La petició, que havia de superar les 25.000 signatures per ser pressa en consideració, va assolir un resultat de 33.070 adherits.

http://www.naciodigital.cat/noticia/51473/mas/confia/obama