dissabte, 2 de febrer del 2013

El Puig més independentista contradiu El Mundo

Diu que el govern del PP no només practica un espoli fiscal sinó que també intenta un espoli competencial


Malgrat els intents de El Mundo de voler fer creure que Felip Puig havia abandonat el sobiranisme el Conseller es mostra combatiu amb les andanades de l'Estat Espanyol. La presentació d'un recurs d'inconstitucionalitat contra el decret llei català de mesures en matèria d'horaris comercials que ha anunciat el govern espanyol aquest divendres suposa la constatació de què el govern del PP no només practica un espoli fiscal sinó que ara intenta també posar en marxa un espoli competencial, segons ha dit Felip Puig, conseller d'Empresa i Ocupació. Puig ha negat que el govern de Mariano Rajoy vulgui defensar la unitat de mercat sinó que intenta una defensa jacobina de la uniformitat de l'estat autonòmic. El conseller ha anunciat la presentació d'un projecte de llei exprés perquè el Parlament defensi al model comercial català que ha demostrat ser el més viable de l'Estat.  
 
En una compareixença davant els mitjans de comunicació, el conseller d'Empresa ha fet una defensa contundent del model de comerç català, que no és un model d'aquest Govern, sinó que ha estat motiu de consens per part de tots els governs de la Generalitat i d'àmplies majories al Parlament.

Puig ha dit que davant aquest atac del govern espanyol d'anunciar un recurs d'inconstitucionalitat contra el decret d'horaris comercials de Catalunya no es tracta de fer només una defensa dels aspectes competencials del Govern sinó que el que s'està defensant és el model de comerç de Catalunya que és positiu per a tots els actors del model que són els consumidors, els treballadors del sector i els autònoms i el botiguers.

No és cap ''sorpresa'' la presentació d'aquest recurs d'inconstitucionalitat contra el model de comerç català, ha dit el conseller. ''Ja fa temps'' que el govern espanyol està intentant incidir premeditadament contra el model de comerç català per ''vulnerar-lo, esquerdar-lo i acabar amb ell''.

Felip Puig ha descartat de ple que el govern espanyol estigui intentant defensar la unitat de mercat. El que està fent, ha dit, és una defensa ''jacobina'' de la uniformitat de l'Estat. ''No s'està parlant de regles i mecanismes per desenvolupar l'economia sinó que s'està buscant una excusa per avançar en la uniformització de l'Estat''.

El conseller ha explicat que malgrat aquestes àmplies majories del Parlament en favor del model de comerç català, sempre hi hagut reiterats intents per acabar amb aquesta diferència catalana en relació amb la resta d'autonomies. Aquest nou atac demostra que el govern espanyol no només practica un espoli fiscal sinó que s'està davant d'una ofensiva que vol ser un ''espoli competencial'' per limitar la capacitat d'autogovern.
Segons dades de l'Institut d'Estadística espanyol, en l'àmbit comercial, després de la llibertat absoluta d'horaris comercials que caracteritza el model que vol imposar el govern espanyol, les autonomies que han adoptat aquest model ha destruït més llocs de treball del sector del comerç i les vendes han baixat en xifres superiors a les registrades a Catalunya. ''El nostre model serveix millor a l'economia'' ha dit el conseller.

Per tal d'avançar en la defensa del model de comerç català, el Departament d'Empresa presentarà un projecte de llei al Govern perquè sigui aprovat el més aviat possible i enviat en tràmit d'urgència al Parlament. Puig ha anunciat que el projecte serà el més simple i curt possible perquè es pugui aprovar en una lectura ràpida i amb el més ampli consens.

Tot i que el Govern està intentant que els conflictes competencials es plantegin en el marc del diàleg i en el marc de la comissió bilateral (la setmana pròxima hi ha prevista una reunió d'aquesta comissió), ''el govern central no accepta aquest diàleg i aquesta negociació'' i va per la via del recurs inconstitucional que suposarà la ''suspensió'' de la normativa que regula el comerç català.

Felip Puig ha dit que davant aquesta suspensió de la norma catalana, caldrà molt de diàleg amb el diferents actors del sector per poder mantenir vigent la legislació catalana fins que el conflicte constitucional no quedi resolt.