dimarts, 19 de febrer del 2013

El PP no troba auditor pels seus comptes

Les grans consultores defugen fer la feina a causa del les limitacions que els populars posen a la inspecció externa dels seus comptes que podria malmetre la seva imatge


El PP va anunciar fa uns dies a bombo i plateret que auditaria els seus comptes en un exercici de transparència sense precedents obligats pel cas Bárcenas. Tot i la crisi i malgrat que des de Gènova s’ha telefonat a les grans de l’auditoria - PwC, KPMG i Deloitte- de moment, cap d’elles ha presentat una oferta, perquè segons sembla el PP no vol una auditoria, sinó que la Secretaria General del PP, María Dolores de Cospedal, pretén una revisió formal que ratifiqui els comptes ja auditats, quan el que s’hauria de fer és revisar els ingressos i pagaments originals per detectar fraus, el que es coneix com a auditoria forense.
 
El PP vol una auditoria de la senyoreta “Pepis” per netejar la seva imatge

El PP no vol sentir parlar d’una auditoria forense que capacitaria a la consultora que fes l’auditoria a obrir investigacions, cercar evidències i fins i tot testificar en cas de procediment judicial, el que vol és una auditoria financera clàssica dels exercicis fiscals  dels últims cincs exercicis fiscals.

Una auditora de segona o tercera fila per auditar els comptes del PP

La negativa d’algunes de les grans consultores pot ser per qüestió del prestigi, però també perquè la seva imatge de independència pot quedar malmesa. De fet, Luis de Guindos abans de ser ministre treballava per PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young també podria generar un problema d’imatge ja que va fitxar un dels exministres d’Aznar, Juan Costa. KPMG no deu estar d’acord amb els requisits del PP per a fer l’auditoria i Deloitte, de moment, no ho deu veure clar perquè no ha presentat cap oferta i, a més a més, els populars tenen les seves reticències perquè va ser l’auditora del cas Bankia. Caldrà veure si el PP és capaç de convèncer  alguna de les grans firmes o s’haurà de conformar amb alguna firma més modesta.