dijous, 14 de febrer del 2013

'Ambaixadors informals' formaran la xarxa exterior de la Generalitat

El govern activa una xarxa amb gent procedent de la societat civil • Homs a Margallo: 'Què faran? Ens impediran de viatjar? Ens retiraran el passaport?'

El secretari d'Afers Estrangers, Roger Albinyana, el conseller Francesc Homs, i el secretari general de Diplocat, Albert Royo.

La govern de la Generalitat vertebrarà una xarxa d'ambaixadors informals procedents de diferents àmbits de la societat civil. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha explicat que en els darrers temps una sèrie de persones ubicades en diferents parts del món s'han compromès amb l'acció exterior catalana que ara s'intentarà sistematitzar a través del Patronat Catalunya Món-Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat). Aquest ens s'ha reunit avui per nomenar Albert Royo com a nou secretari general. Homs ha deixat clar que la Generalitat continuarà amb la seva acció exterior malgrat els obstacles de l'estat espanyol. 'Què faran? Ens impediran viatjar? Ens retiraran el passaport?', ha ironitzat.
El govern vol establir un espai de relacions exteriors a través dels catalans que viuen fora i que tenen una certa capacitat d'influència. Aquestes persones ja han començat a actuar en els últims mesos arran de l'esclat del procés sobiranista a Catalunya, però la Generalitat vol ara vertebrar-ho tot plegat a través de Diplocat, el Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya.

Així, es tracta d'una xarxa d'ambaixadors 'informals' que contrasta amb les estructures diplomàtiques tradicionals. Si abans eren importants els grans edificis, la coberteria i les estovalles, ha ironitzat Homs, ara el que importa són les relacions i les noves tecnologies.


'Tenir capacitat de ser presents al món no només passa per tenir funcionaris que et representen en un lloc, sinó capacitat de establir una xarxa de persones catalanes al món situades en llocs de rellevància de diferents nivells que d'una manera ben organitzada esdevenen informalment ambaixadors del país', ha dit Homs, que ha reconegut que tot plegat és 'tan inconcret com eficaç'.

Per exemple, una de les tasques que es volen sistematitzar, segons Homs, és realitzar programes d'acolliment per a les empreses i institucions que vinguin a Catalunya.

Aquesta xarxa es compatibilitzarà amb les delegacions de la Generalitat a l'exterior i l'agència Acció. La Generalitat no es planteja de moment obrir-ne més.

En preguntar-li per l'ofensiva del Ministeri d'Exteriors espanyol per aturar l'acció de la Generalitat en aquest sentit, Homs ha reiterat el que ha anat dient els últims dies. 'No es poden posar portes al camp, no té cap sentit i és impossible', ha apuntat, tot recordant que l'estatut dóna competències a la Generalitat en aquesta matèria.

'Què faran? Impediran a Roger Albinyana agafar un avió i reunir-se amb qui sigui? O a Royo poder rebre unes persones que visiten el nostre país?', ha preguntat fent referència al secretari d'Exteriors i al nou secretari general de Diplocat, Albert Royo, en substitució de Roser Clavell. Royo va ser secretari de Cooperació Exterior i Afers Exteriors del Govern entre el 2004 i el 2007, sota supervisió de Josep-Lluís Carod-Rovira.

http://www.vilaweb.cat/noticia/4084824/20130214/ambaixadors-informals-formaran-xarxa-exterior-generalitat.html