dijous, 10 de gener del 2013

Un partit de govern sota sospita



Tres casos de presumpta corrupció afecten CiU: Pallerols, Palau i ITV

La seu de CDC, embargada pel cas Palau



Convergència i Unió, la formació que dóna suport al Govern, té casos pendents amb la justícia per presumpte finançament irregular i per presumpta corrupció. A banda del cas Pallerols, que finalment ha quedat en una multa de quasi 400.000 euros després de l'acord establert entre Fiscalia i Unió, Convergència té la seu embargada per un cas de presumpte finançament irregular pel cas Palau i, a més a més, el cas de les ITV afecta presumptament el secretari general de la formació, Oriol Pujol.
El cas Pallerols s'ha tancat finalment aquesta setmana -després de 16 anys- amb una multa que UDC ha abonant al compte judicial i amb ex-alts càrrecs i militants d'Unió reconeixent els fets que sempre ha apuntat la Fiscalia: que van cometre un frau en ajudes per a la formació procedents de la Unió Europea entre els anys 1994 i 1999, durant els últims anys del govern de Jordi Pujol, quan Unió dirigia el Departament de Treball.
En l'escrit definitiu de la Fiscalia, en què s'estableix com ha quedat aquesta conformitat, consta que "els acusats i UDC han consignat en el compte judicial la quantitat de 300.000 euros per reparar el perjudici econòmic causat i quantificat en 388.483 euros".
D'altra banda, Convergència Democràtica de Catalunya va haver de fer front a finals del mes de juliol passat a una fiança de 3,2 milions d'euros -quantia econòmica estimada del benefici suposadament obtingut per la formació- com a responsable civil "a títol lucratiu" pel desviament de diners de l'Orfeó Català. Per fer-hi front va presentar les escriptures de propietat de la seva seu nacional, que té al carrer de Còrsega de Barcelona, i una taxació que acredita que el seu valor és superior a la fiança imposada.
El titular del jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona, Josep Maria Pijuan, considera que hi ha indicis que CDC va rebre fons de l'Orfeó Català per valor de 2,3 milions d'euros a través de "lliuraments opacs de diners en efectiu" realitzats entre 2002 i 2008 per part dels saquejadors confessos del Palau de la Música, Fèlix Millet i Jordi Montull.
També detalla que dels 2,3 milions d'euros que el Palau va desviar a CDC amb "entregues opaques", 0,5 milions van ser rebuts per Carles Torrent i 1,7 milions per Osàcar. El magistrat insisteix en la seva interlocutòria que el "destí final" d'aquests 2,3 milions d'euros va ser CDC, bé directament o bé a través de la Fundació Trias Fargas (actual Catdem), en la qual tant Torrent com Osàcar exercien responsabilitats en el àmbit financer.
El jutge també aprecia indicis que CDC va ser beneficiària d'una desviació de fons de la Fundació Privada Orfeó Català-Palau de la Música, per un import d'almenys 0,9 milions d'euros, a través de les empreses de bustiada New Letter i Letter Graphic.
El cas de les ITV n'és un altre que 'esquitxa' la formació d'Artur Mas. La Policia judicial situa el secretari general de CDC, Oriol Pujol, al capdavant de l'organització per remodelar les adjudicacions d'estacions d'ITV a Catalunya, segons un document aparegut en el sumari.
 

http://politica.e-noticies.cat/un-partit-de-govern-sota-sospita-71764.html