dissabte, 26 de gener del 2013

Un Estat català sense exèrcit

Un col·lectiu presenta el Manifest Pau i Treva que demana no reproduir estructures obsoletes com els serveis secrets i les forces armades en una futura Catalunya independent

 

 
Militaris amb barretina, espardenyes i una carabina. Foto: Adrià Sànchez

 
La doctrina del president de la Generalitat, Artur Mas, d'albirar un futur estat català sense exèrcit ha agafat cos. Així ho demostra el Manifest "Catalunya per la seguretat humana i la pau" que impulsen un centenar de persones organitzades amb el nom de Col·lectiu Pau i Treva i que demana dissenyar un futur estat català sense exèrcits ni serveis secrets. Per cert, una idea que topa frontalment amb el projecte de la Sectorial de l'ANC, Defensa per la independència , que proposa palnificar una estructura militar i d'intel·ligència.

El Manifest, que serà presentat el 30 de Gener a Barcelona, recorda que Catalunya "té arrelada cultura a favor del diàleg, el respecte i la cooperació entre els pobles". "La cultura de pau és un tret identitari propi", sentencia el Manifest. Aquest és el motiu que els signants esgrimeixen per defensar que en "la construcció d'un nou estat, no cal reproduir estructures que consideren obsoletes i negatives, com ho són els exèrcits".

Fins i tot, en declaracions a Nació Digital dels responsables del Manifest demanen que en virtual estat català tampoc hi hagin serveis d'informació o secrets. Així mateix, el manifest defensa que el procés de recuperació i exercici de la sobirania s'ha de fer en base als valors mencionats de diàleg, respecte i cooperació.

Més d'un centenar de personalitats catalanes ja s'han sumat al manifest. Entre les persones signants, hi ha Armand de Fluvià, Teresa Forcades, Sergi López, Nora Navas, Arcadi Oliveres, Albert Om, Marina Rossell, Antoni Sansalvadó, Maria del Mar Bonet, Jaume Sobrequés o Josep Maria Terricabras. Amb la presentació, s'inaugurarà també un web del manifest perquè tothom pugui adherir-s'hi.
 
 

1 comentari :

Anònim ha dit...

Raons per tenir un exèrcit i uns serveis d'intel·ligència, un cop siguem independents: 1) Dissuadir qualsevol voluntat imperialista espanyola (improbable, però possible); 2) Disposar de la informació necessària per planificar i executar les polítiques nacional i internacionals que siguin del nostre interès (qui no disposa d'informació, s'equivocarà segur); 3) Defensar-nos d'atacs armats interiors/exteriors, no convencionals (espanyolisme, islamistes...) (ja n'hem tingut i no podem demanar que vingui el Mossad a fer la feina que ens correspon a nosaltres); 4) Poder col·laborar amb altres estats i organismes internacionals, segons els acords firmats per l'Estat català (inevitable, si reclamem ser a l'ONU, la UE, la OCDE i altres organismes inetrnacionals); 5) Disposar d'un mínim complex industrial militar, de tipus tecnològic, que permeti un desenvolupament industrial avançat, que no ens faci tan dependents de l'exterior (menys important, però no cal oblidar-ho); 6) Considerar que la despesa d'un sistema de defensa amb exèrcit i serveis d'intel·ligència no hauria de sobrepassar l'1,6 % del PIB (espanya ens en roba el 10%), seguint els model holandès o dels països escandinaus (per què ells sí i nosaltres, no?). Finalment, de països sense exèrcit, no n'hi ha. Costa Rica té una guàrdia nacional que ja la voldríem nosaltres i un acord amb els EUA de primera magnitud. Islàndia té un acord amb l'OTAN. I a Panamà li van dossioldre l'exèrcit els EUA. I l'exemple dels micro Estats no ens serveix (el Vaticà, Andorra, Mònaco, Kiribati...?). Informeu-vos abans de dir res, però:
http://www.naciodigital.cat/noticia/14329/hauria/ser/exercit/catala
;
http://www.racocatala.cat/forums/fil/164898/miquel-sellares-demana-exercit-catala
;
http://www.ceec.cat/catala/.