divendres, 25 de gener del 2013

Mas presentarà dijous al rei Juan Carlos la declaració de sobirania


Rajoy amenaça Mas d'anar als tribunals si no es compleix la llei


La casa reial espanyola ha anunciat que el rei rebrà dijous al migdia el president de la Generalitat, Artur Mas, en la reunió habitual cada vegada que un nou president és nomenat. La trobada, però, arriba en un context molt especial, perquè Mas aprofitarà per a presentar al monarca la declaració de sobirania aprovada pel parlament i per a explicar-li la voluntat de fer una consulta abans del 2014. Justament dijous es posa en marxa al parlament la comissió per a fer una nova llei de consultes.
Per una altra banda, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha advertit des de Santiago de Xile, on és de viatge oficial, que si el president Mas no compleix la llei cadrà anar als tribunals. El president espanyol també ha reiterat que el seu executiu ha traslladat el contingut de la declaració de sobirania aprovada dimecres al parlament a l'advocat de l'estat perquè estudiï si es pot recórrer al Tribunal Constitucional.

"Si diuen que hi ha possibilitat de fer-ho no tingui el més mínim dubte que ho farem", ha sentenciat. Ara, ha tornat a dir que estava disposat a parlar amb el president de la Generalitat "del que vulgui", però "a part del diàleg Mas haurà de complir la llei, i si no la compleix haurem d'anar als tribunals".

Reunió amb Mas

Precisament Mas també haurà de desplaçar-se a Madrid aviat per mantenir l'audiència amb el rei espanyol que marca el protocol per la seva proclamació com a president de la Generalitat. Segons ha explicat Rajoy, encara no hi ha data per a una trobada entre els dos presidents.

Rajoy ha apuntat que ara per ara no sap si Mas s'avindria a aparcar el procés a canvi del pacte fiscal, però ha apuntat que "aquestes coses s'arreglen com entre gent civilitzada, parlant, i dialogant".


http://www.vilaweb.cat/noticia/4077567/20130125/mas-presentara-dijous-rei-juan-carlos-declaracio-sobirania.html