dimarts, 22 de gener del 2013

L'ANC també posa un peu a Brussel·les


Els membres del Secretariat Nacional de l'ANC, Andreu Porta i Jordi Manyà, miren de captar aquells catalans que treballen a les institucions europees. Foto: Laura Pous.


L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha ampliat horitzons aquest dilluns a la nit amb un primer acte a Brussel·les per a la creació d'una assemblea territorial a la capital europea. Una cinquantena d'euròcrates i catalans residents a Brussel·les han assistit a una trobada que ha servit de tret de sortida per a la futura constitució de la primera assemblea internacional de l'ANC. "Brussel·les no serà una territorial internacional qualsevol, és evident. Aquí hi ha els òrgans de govern de la UE, i hi hem de ser", ha explicat a l'ACN el coordinador del secretariat de l'Assemblea, Jordi Manyà, que destaca que ningú "s'amaga" que un dels objectius del grup serà "fer lobby" pel cas català.

Funcionaris de les institucions europees, assessors i una important llista de catalans que trepitgen cada dia els passadissos comunitaris o viuen a Brussel·les des de fa anys s'han aplegat aquest dilluns a la capital belga per posar la primera pedra de la que vol ser l'Assemblea Territorial de Brussel·les de l'ANC. Tot i que formalment encara no es poden constituir perquè la presència d'assemblees internacionals encara no està prevista als estatuts de l'organització, una cinquantena d'euròcrates catalans a Brussel·les han decidit mobilitzar-se per fer lobby per la independència de Catalunya a la UE.

"La territorial de Brussel·les, quan es constitueixi definitivament, es dirigirà a la colònia catalana. I aquí hi ha des d'estudiants, passant per periodistes, fins a persones que treballen a les institucions", ha explicat en declaracions a l'ACN el coordinador del Secretariat de l'Assemblea, Jordi Manyà, que ha viatjat a Brussel·les juntament amb el també membre del Secretariat, Andreu Porta, per fer una primera presa de contacte amb el nou grup. Segons Manyà, alguns dels membres interessats en crear la territorial de Brussel·les "poden tenir responsabilitats i feines" que ajudarien a "fer lobby" a la UE.

"Brussel·les no serà una territorial internacional qualsevol, és evident. Aquí hi ha els òrgans de govern de la UE, i hi hem de ser", ha explicat Manyà, afegint que per això la capital belga serà probablement la primera territorial a l'estranger de l'ANC. Segons ell, aquest primer acte a Brussel·les "ha de servir no només de llavor per ser una assemblea territorial, sinó per ser un lobby, clarament". "No ens n'amaguem, d'això, evidentment. Les institucions són les institucions, i la presència dels catalans aquí ha de ser constant", ha destacat.

Per Manyà, el procés català "és evidentment democràtic i això ha de penetrar a les institucions europees". "No ens poden dir que no si el procés és democràtic", destaca el coordinador del Secretariat de l'ANC, que creu que el missatge s'ha d'introduir dins de les institucions comunitàries. "Penso que aquesta és una de les feines que pot tenir l'assemblea d'aquí a Brussel·les, per descomptat", assegura.

L'altre membre del Secretariat de l'ANC que ha viatjat a Brussel·les per explicar als euròcrates interessats la tasca de l'Assemblea, Andreu Porta, ha destacat la importància del debat sobre l'ampliació interna de la UE. "Sortirem de la UE per usar la democràcia? En cap cas ho contemplaríem. Entenem que la UE no s'oposarà a un procés democràtic, tenim plena confiança en què les institucions democràtiques no vetaran aquest procés", destaca.

Porta ha evitat descriure quin tipus de gent s'interessa per participar a la territorial de Brussel·les. "Són catalans i catalanes", ha assegurat, dient que igual que en el cas de l'ANC a nivell català, no hi ha cap "estudi sociològic o laboral dels possibles membres, ni dels de ple dret ni dels que podrien col·laborar". Però des de l'organització de l'acte no amaguen la satisfacció per l'elevat nivell d'alguns dels participants.

Després de l'acte d'aquest dilluns, el proper pas serà una votació en assemblea durant la primavera que reconegui a través dels estatuts de l'ANC la possibilitat de crear delegacions territorials a l'exterior. L'ANC ja compta des dels seus inicis amb una sectorial internacional, encarregada de posar en contacte diversos catalans que viuen fora del país. Amb tot, la territorial a Brussel·les seria formalment la primera que s'obre a l'exterior. L'objectiu, ben clar: entrar a les entranyes de la UE.



Un moment de l'acte de l'ANC a Brussel·les. Foto: Laura Pous