dilluns, 28 de gener del 2013

Islàndia no haurà de pagar per la fallida del banc Icesave

Un tribunal europeu refusa la petició del Regne Unit i Holanda, que reclamaven els diners que van avançar als clients del banc

El tribunal de l'Associació Europea de Lliure Comerç (AELC) ha donat la raó a Islàndia per negar-se a reemborsar els estalvis dels clients estrangers dels bancs que fan fer fallida l'octubre del 2008, entre els quals Icesave. La cort ha refusat els arguments presentats pel Regne Unit i Holanda que reclamaven els diners que van avançar als seus ciutadans perjudicats per la fallida.
La decisió era molt esperada per saber si els diners públics han de servir o no per salvar els bancs en fallida. Després de la fallida del banc privat més gran islandès, Landsbanki, el govern va nacionalitzar urgentment el seu sistema bancari, però no va poder garantir els dipòsits als clients de l'Icesave, molts dels quals eren britànics i neerlandesos.
En el moment de la fallida, Icesave tenia prop de 4.000 milions d'euros en dipòsits. Els governs britànic i neerlandès van avançar tots els diners als clients del banc, però van reclamar la factura a Islàndia.
Aleshores, Islàndia va decidir consultar per referèndum als seus ciutadans per prendre la decisió sobre si pagaven la factura presentada per britànics i neerlandesos. I els islandesos van decidir que no tenien cap obligació d'assumir el cost de les pèrdues d'un banc privat.
La Comissió Europea va portar Islàndia al tribunal de l'AELC per violar la directiva europea sobre garanties de dipòsits, que obliga els estats a garantir un mínim de vint mil euros als dipositants d'un banc en fallida. Però el tribunal ha donat la raó a Islàndia.

Més informació: Islàndia suspèn la negociació per a entrar a la UE


http://www.vilaweb.cat/noticia/4078286/20130128/tribunal-europeu-dona-rao-islandia-cas-fallida-banc-icesave.html