dimecres, 23 de gener del 2013

Espanya desequilibra la Generalitat


Catalunya tanca el 2012 amb un desequilibri dels comptes del 2,3% i incompleix el límit de l'1,5% que fixava l'Estat. Mas-Colell assegura que el dèficit públic seria de l'1,53% del PIB si no fos pels incompliments del govern espanyol


La ruina de pertànyer a una Espanya que no defensa els interessos dels catalans. Això és el que ha evidenciat avui el Govern de la Generalitat, que ha anunciat que no ha pogut complir amb l'objectiu de dèficit que l'Estat va imposar a Catalunya. El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha explicat que el Govern ha fet esforços per ajustar el dèficit de la Generalitat, tanmateix ha advertit que, sense els incompliments del govern espanyol en les transferències del model de finançament o l'impagament de la disposició addicional tercera, entre d'altres, la Generalitat hauria tancat el 2012 amb un dèficit públic de l'1,53%. Espoli fiscal, deslleialitat institucional en el repartiment dels límits de dèficit, i incompliments pressupostaris reiterats: la ruina.  
 
 El responsable d'Economia ha apuntat a la "distribució no equitativa de les càrregues" fiscals entre les administracions que ha fixat l'Estat, que s'ha autoimposat un límit de dèficit del 6,3%, mentre exigia a les comunitats autònomes un límit de l'1,5%. "El més raonable és que, si les comunitats assumeixen un terç de la despesa, el dèficit fos d'una tercera part del total, és a dir de més 2%", ha indicat Mas-Colell. Per aquest 2013, l'Estat encara preveu reduir més aquest límit, concretament al 0,7%.

Mas-Colell ha remarcat que, tot i això, la Generalitat hagués pràcticament assolit el límit de dèficit de l'1,5%, sinó fos pels "entrebancs" del govern espanyo. El conseller ha citat la reducció de les transferències que preveu el model de finançament, l'incompliment de la disposició addicional tercera de l'Estatut, la no compensació per l'augment de l'IVA o la penalització pel retard en el pagament dels recursos a la Seguretat Social provocat per la demora de l'Estat en abonar els recursos previstos en el Fons de Liquiditat Autonòmica.


Durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Mas-Colell ha presentat una aproximació "molt definitiva" de la liquidació del pressupost del 2012. "S'ha fet un esforç compromès amb la sostenibilitat fiscal i el manteniment de l'Estat del Benestar", ha assegurat el conseller.

La Generalitat redueix un 12,2% la despesa no financera en el bienni 2011-2012

El conseller ha detallat que la despesa no financera a càrrec de recursos generals, sense tenir en compte els finalistes, s'ha reduït en un 5,8%, l'equivalent a 1.460 milions d'euros, respecte a la liquidació de 2011. Mas-Colell ha destacat que la reducció acumulada de la despesa en el bienni 2011-2012 ha estat del 12,2%, l'equivalent a 3.269 milions d'euros. Sense comptar els interessos del deute del 2012 (1.724 milions), la despesa s'ha reduït un 7,2%, i un 15,7% de manera acumulada en entre els dos darrers anys.

Pel que fa als finançaments estructurats -interessos i pagaments per inversions o préstecs que s'han concedit en el passat- llavors l'esforç en la reducció de la despesa és del 8,8%, i del 17,4% si s'acumula els anys 2011 i 2012. "Els departaments de la Generalitat i, sobretot, els ciutadans de Catalunya han fet un esforç molt notable que és comparable al d'altres països", ha comentat Mas-Colell.

El conseller ha assenyalat els pagament inversions amb pagaments diferits, que han constituït "una allau" de 1.132 milions d'euros aquest 2012, mentre que van representar 837 milions el 2010 i es van mantenir en una magnitud semblant el 2011, gràcies a la política "d'aplanament" del Govern. "És un pes molt important que els catalans portem a sobre", ha lamentat Mas-Colell.

Menor disminució de la despesa social

Segons la composició de la despesa, Mas-Colell ha assegurat que es manté "la prioritat de la despesa social" en partides com Salut, Ensenyament o Benestar. La suma dels pressupostos liquidats dels tres departaments ha disminuït un 12,5%, mentre que la mitjana de la resta dels departaments ha caigut un 21,9%. No obstant, tots els departaments no han patit una retallada semblant, ja que Justícia o Interior tenen més despesa de personal, segons ha indicat el conseller.

Baixada dels ingressos del sistema de finançament

Els ingressos liquidats de la Generalitat a través del model de finançament han quedat en 17.945 milions d'euros, una xifra molt semblant a la de 2011, segons ha apuntat el responsable d'Economia. Mas-Colell ha recordat que el pressupost de 2012 es va fer sobre una previsió d'ingressos de 19.333 milions, calculats sobre la bestreta de juliol de 2011. Aquesta es va revisar a mitjans de 2012, després de l'entrada del nou govern espanyol, fet que va representar una retallada de 1.733 milions en els ingressos.

Mas-Colell s'ha referit als ingressos no provinents del sistema de finançament autonòmic, com les concessions de Tabasa, els Túnels del Cadí o Aigües Ter-Llobregat, que es van pressupostar com a vendes d'actius reals. Així mateix, el conseller ha recordat que la Generalitat no ha ingressat res en concepte de la disposició addicional tercera, igual que al 2011, tot i que s'havia pressupostat amb un valor de 219 milions d'euros.

Una "centrifugació" del dèficit per part de l'Estat

Mas-Colell ha assenyalat que aquestes xifres resulten en un dèficit del 2,3%, per sota del 3,99% de 2011, el que representa un estalvi de 3.484 milions d'euros el 2012, i gairebé la meitat del 4,22% del 2010. El conseller ha calculat que el menor impacte de les mesures de l'Estat en educació, Salut i Benestar (866 milions), més la reducció d'ingressos finalistes (296 milions), les actuacions de l'Estat que incrementen la despesa (138 milions) i l'impagament de la disposició addicional tercera (211 milions, només tenint en compte el 2012), sumen 1.511 milions d'euros, un 0,77% del PIB. Si es restés aquest 0,77% del 2,3% de dèficit públic real, el resultat seria d'un 1,53%. El resultat és una "centrifugació" del dèficit públic de l'Estat cap a la Generalitat, ha advertit Mas-Colell.