dilluns, 14 de gener del 2013

Duran no dimiteix, prefereix rebentar el camí cap a l’estat propi



En contra d'una pregunta de sí o no a la independència i aposta per "començar de nou" en la negociació de la declaració de sobirania


El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, aposta per fer marxa enrere en la declaració de sobirania i "començar de nou". El democristià admet l'error que suposa "començar malament" aquesta qüestió en voler iniciar les converses amb PSC i ICV-EUiA després de pactar un primer text entre CiU i ERC. És per això que Duran vol que la negociació es torni al punt de partida, seient a CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA a la mateixa taula i fer a tots "copartícips" de la declaració. D'altra banda, el líder d'Unió renega al seu bloc d'Esquerra com a col·laborador polític. "No és el meu soci", diu. I admet que el fet que ERC li hagi demanat la dimissió pel cas Pallerols ha fet que rebutgi un dinar amb Oriol Junqueras. 

 En contra d'una pregunta de sí o no a la independència

En resposta a una altra pregunta, Duran es mostra partidari que, en cas d'arribar a celebrar-se un referèndum "legal" sobre el futur polític de Catalunya, la consulta no sigui un sí o un no a la independència, sinó que sigui d'un altre caire més obert o amb més possibilitats. "Votaria Unió a favor d'una consulta amb una única pregunta a favor o en contra de la independència?", li pregunten, i Duran respon que "Unió hauria de decidir. Jo defensaria i votaria no".


Pals a les rodes a la declaració de sobirania

"A per una majoria més àmplia". Aquest és el títol del nou apunt que Duran i Lleida ha publicat aquest diumenge al seu bloc d'Internet per parlar de la declaració de sobirania. I és que el democratacristià no considera que les negociacions pel text s'hagin iniciat en bones condicions. "He de reconèixer que no hem començat bé. Atenció, dic que no "hem" i, per tant, accepto la meva responsabilitat. Necessitem no 'arrossegar' ICV i els socialistes, sinó que siguin copartícips i des del primer moment", assegura Duran i Lleida.

Oblidar el “cas Pallarols” amb la força de 13 diputats d’UDC

És per això que el president del comitè de govern d'Unió Democràtica proposa clarament "començar de nou" en la negociació. "Seiem a una mateixa taula i elaborem conjuntament la proposta. Que no sigui de ningú en particular, sinó de tots en general", ha escrit el democratacristià, que afegeix que Catalunya no es pot permetre que la declaració de sobirania "sigui només de la meitat de la Cambra". "Seria un gravíssim error", sentencia, tot concloent que "tenim el compromís de cercar àmplies majories".

El líder d'Unió renega d'ERC com a soci

D'altra banda, Duran ha utilitzat l'apartat dels comentaris del seu bloc per respondre algunes preguntes que li han fet internautes. Una de les qüestions demanava què opina Duran del fet que "el seu soci de Govern a Catalunya (ERC) demani la seva dimissió" pel cas Pallerols. La resposta ha estat contundent. "ERC no és el meu soci. Tenim un pacte d'estabilitat parlamentària", assegura Duran, que afegeix que "el dimarts teníem un dinar el President Mas, Junqueras i jo, i personalment vaig dir que l'anul·laria. Jo no em sento amb algú que demana la meva dimissió".