dimecres, 2 de gener del 2013

Clam independentista al partit de la selecció catalana

Empata amb Nigèria (1-1) · L'estadi de Cornellà-el Prat s'ha omplert d'estelades i símbols reivindicatius

El tradicional partit nadalenc de la selecció, que enguany ha jugat amb Nigèria, ha esdevingut un clam independentista des del primer minut. El partit s'ha fet per primera vegada al nou estadi de l'Espanyol de Cornellà-el Prat, que s'ha omplert d'estelades, pancartes i símbols reivindicatius. Als primers minuts de joc, els catalans s'han avançat amb un gol de penal de Sergio Gonzàlez, però Nigèria ha empatat al començament de la segona part i el marcador ja no ha canviat (1-1).
El públic ha omplert aproximadament tres quartes parts de les 40.000 localitats de les grades de Cornellà-El Prat, on han dominat les estelades i els crits a favor de la independència. La Federació Catalana de Futbol (FCF) ha confirmat aquest migdia que ja s'havien venut més de 25.000 entrades pel partit, que s'han incrementat amb les vendes a última hora i les que s'han fet a les guixetes de l'estadi.
El partit ha començat de cara per la selecció catalana, que s'ha avançat amb un gol de Sergio González de penal. Precisament el jugador de l'Hospitalet de Llobregat ha rebut un homenatge de la FCF i dels seus companys d'equip en ser el que més partits ha disputat amb el combinat nacional. Tot i el gol dels catalans, Nigèria ha empatat a la segona part mitjançant Bright.

Final de l'etapa de Cruyff
El partit d'avui marca el final de l'etapa de Johan Cruyff com a seleccionador (entrevista), des del 2009. Cruyff ha rebut l'homenatge de la FCF i de l'afició en el seu últim partit amb Catalunya. Cryuff ha dirigit unes paraules de comiat a l'afició abans del partit, rodejat dels jugadors de l'equip català.
El partit també és especial perquè arriba en un moment polític i social que fa preveure una actitud dels afeccionats més reivindicativa que mai. De fet, hi havia una crida conjunta de l’ANC i la Plataforma Pro Seleccions d’anar al camp amb estelades, banderes i símbols reivindicatius.
A més, s'han distribuït vuit mil pòsters en una edició especial del 9 Esportiu amb el lema '2014: Catalonia, Europe's next state', perquè els afeccionats els puguin ensenyar.
Cruyff havia convocat vint-i-dos jugadors d'entrada per al partit: deu del Barça (Valdés, Xavi, Puyol, Piqué, Busquets, Alba, Montoya, Roberto, Tello i Bartra), set de l'Espanyol (Verdú, Capdevila, García, Casilla, Rodríguez, Sánchez i Tejera), dos del Rayo Vallecano (Amat i Piti), un del Milan (Krkic), un del Getafe (Vázquez) i un altre del Salzburg (Soriano). A última hora s'hi ha afegit l'ex-jugador de l'Espanyol i del Deportivo Sergio González, com a homenatge, i ha caigut de la convocatòria el porter Víctor Valdés, per molèsties al peu esquerre.
L'equip rival, Nigèria, arriba a Barcelona just abans de disputar la Copa Àfrica. El 1998, totes dues seleccions ja van jugar un amistós de Nadal, amb un contundent 5-0 a favor de Catalunya.
Cruyff deixa de ser entrenador de la selecció, un càrrec que ha ocupat des del 2009 i amb què ha aconseguit dues clares victòries (contra l'Argentina, 4-2, i contra Hondures, 4-0) i un empat a zero (amb Tunísia).

Informació relacionada:
Mail obert de Xavier Montanyà: Catalunya-Nigèria: Freedom for Ogoniland (27.12.2012)