dimarts, 8 de gener del 2013

Alta velocitat…per marxar d’Espanya



26 anys de retard del TAV difícil d'explicar per raons econòmiques i ferroviàries, obres inacabades i incompliments flagrants deixen clar que el problema és Espanya


El president de la Generalitat, Artur Mas, ha aprofitat l'acte oficial d'inauguració del tram d'AVE entre Barcelona, Girona i Figueres per subratllar, davant de Mariano Rajoy i el Príncep Felip, que Catalunya "de tots els territoris de l'Estat espanyol és el que té menys dotació d'infraestructura pública i el que més contribueix al PIB”, i ha reco4rdaqt a Rajoy que "Catalunya mira a Europa, l'autèntica unitat de mercat no l'hem de buscar en els mercats tradicionals, sinó a Europa". Mentre l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha recordat que l'espera per l'arribada del TAV "ha durat massa", cosa que no s'adiu a la voluntat dels gironins ni a la declaració del tren "com una prioritat" per part de l'Estat.

El govern espanyol es pensa que ja ha complert mentre els projecte encara està a mig fer  

El president del Govern espanyol ha tret un llistat de les inversions realitzades a Catalunya, i ha assegurat que "L'AVE busca abolir distàncies i unir territoris". L’alcalde de Girona ha deixat clar que la ciutat "encara no ha vist la llum al final del túnel" de les obres del TAV, i ha alertat que "El projecte està a mig fer i no sabem quin serà el futur del tren convencional, ni del viaducte que ha desaparèixer, així com del rescabalament merescut". També ha advertit de l"l'impacte duríssim" de les obres a la ciutat, que han durat més de quatre anys, i les "ferides que cal reparar", com el projecte de soterrament de les vies del tren convencional, que l'Estat ha descartat.

Monumental xiulada a l’estació

L'estrena del TAV avui també ha originat la reacció de grups polítics i entitats veïnals que protestaran contra el model que suposa l'alta velocitat i per la presència de l'hereu de la corona espanyola en l'acte inaugural. La Mesa d'Entitats per la Participació de Girona, que integra una quarantena d'associacions i col·lectius, ha convocat avui a les 12 del migdia tothom qui vulgui anar vestit de negre “per assistir a l'enterrament de diners públics” que ha suposat el projecte i per expressar el rebuig al model social i de mobilitat que suposa la línia del TAV. L'acte es farà al davant de l'estació de Renfe de Girona.