dilluns, 7 de gener del 2013

Independència CIU i ERC comencen a bastir la transició cap a la independència



Oriol Pujol (CiU) i Anna Simó (ERC).

Celebren aquesta tarda la primera reunió per articular el procés cap a l’Estat independent, on hi tindrà un paper destacat el Consell Català per a la Transició Nacional
 
Albert Ribas
 
El procés de transició cap a la independència viurà aquesta tarda el seu tret de sortida amb la primera reunió al Parlament entre CiU i ERC. Els encarregats de les primeres negociacions que han de servir per consultar, l’any que ve, el poble català sobre la independència seran Jordi Turull i Marta Llorens, per part de CiU, i Marta Rovira i Lluís Salvadó pel bàndol republicà.

Aquesta trobada, que a partir d’avui tindrà continuïtat de forma setmanal (se celebrarà cada dilluns) servirà per donar forma als cinc acords que articulen la transició nacional, tal com ha confirmat el secretari general de CDC, Oriol Pujol, aquest migdia. Aquesta nova etapa de treball servirà per establir les bases del Consell Català per a la Transició Nacional, un organisme format per experts de diferents àmbits que tindrà un paper destacat en el procés que ha de portar a la convocatòria de la consulta.

A part del Consell Català per a la Transició Nacional, els quatre acords restants seran la declaració al Parlament sobre el dret a decidir -aquest mes de gener-, el calendari de la llei de consultes, l’intent d’obertura de diàleg amb el Govern d’Espanya i la definició d’un calendari rigorós per a la transició nacional "que estableixi que el 31 de desembre del 2013 ha d’estar tot preparat”.

L’altre element destacat que formarà part de la reunió entre nacionalistes i republicans d’aquesta tarda girarà al voltant dels pressupostos de la Generalitat. El president del grup parlamentari de CiU ha explicat que l’objectiu és “anar més enllà del pacte CiU-ERC” i buscar una acció conjunta amb la resta de formacions polítiques per continuar reclamant una flexibilització en l’objectiu del dèficit. Ha confirmat que serà un objectiu “prioritari” ja que tenen “la sospita que la Comissió Europea pot donar més marge a l’Estat sobre el dèficit”.

ERC ha demanat aquest matí que el govern català faci pressió a Europa per demanar una flexibilització de l'objectiu de dèficit, que no obligui la Generalitat a retallar 4.000 milions en el pròxim pressupost.