El líder d'ERC es mostra inflexible en la voluntat de no entrar al Govern i insisteix que a l'oposició farà més servei. Reclama a Mas clarificar la consulta i fer un gir social
MÒNICA TERRIBAS
Futur cap de l'oposició?
Futur cap de l'oposició i aquell que vol, pot i garantirà un govern fort i estable imprescindible en el camí cap al referèndum. Farem les dues funcions a la vegada.
No canviarà d'idea d'aquí uns dies?
No es pot descartar mai res, però en les circumstàncies actuals el millor que podem fer és garantir un govern sòlid des del Parlament.
Com es facilita un govern fort amb 50 diputats i amb pràcticament tots els partits de la cambra en contra?
La fortalesa d'un govern deriva de l'estabilitat parlamentària. I la garantirem. Demanem, a canvi, posar-nos d'acord en qüestions fonamentals com un referèndum.
El setembre del 2013?
Com més aviat millor. Entenem que a CiU no li és costós acceptar-ho: ho portava en el programa i ho ha reiterat després del 25-N. A més, hi ha d'haver senyals nous en les polítiques econòmiques i socials. Ens convé molt ensenyar que les retallades no són fruit d'apriorismes ideològics, sinó del maltractament de l'Estat.
Com es passa dels 1.000 milions de les mesures d'ERC als 7.000 milions que cal retallar?
Haurem d'acordar si són 7.000 o 4.000, veure si el compliment del 0,7% de dèficit és inamovible o si tenim una mica més de marge, quin impost es pot afegir i quin treure...
Quin voldria treure?
Voldria rebaixar l'IRPF i limitar l'euro per recepta. En contrapartida, cal demanar un esforç a qui més té. Podríem restablir l'impost de successions per al 5% de rendes més altes, establir un impost als dipòsits bancaris o un a les transaccions financeres que suposaria 900 milions d'ingressos nous. Hi ha ofertes. ERC és l'únic partit que posa sobre la taula diverses propostes per a l'acord.
Volia reunir-se amb la societat civil, però ja li va comunicar a Artur Mas que serà el cap de l'oposició. No s'hauria hagut d'esperar?
No, farem de caps d'una oposició constructiva i responsable. Necessitem pactes d'estat entre el partit de govern i el principal de l'oposició. Ningú ha d'imaginar una oposició sempre en contra de tot, sinó al contrari. Constructiva, que pacta amb el Govern abans de passar pel Parlament i que es posa d'acord en grans temes de país: el referèndum, el pressupost, la projecció internacional o la investidura del president.
Quins elements ha de tenir el pacte d'investidura?
La investidura la garantirem, si cal, a canvi de res. CiU ha guanyat amb més del doble d'escons que la segona força. Confiem que Mas ha de garantir que hi haurà un referèndum i que entén perfectament que hi haurà pressupostos si hi ha acord.
L'acord de governabilitat serà de llarg abast?
Som aquí per garantir el referèndum i la independència. Estem disposats a garantir l'estabilitat del Govern fins que arribi, i més tard també, en el trànsit a la Catalunya independent. Cal estabilitat.
Parlem d'un acord de legislatura?
Pot ser un pacte pressupostari fins i tot indefinit, que superi una legislatura, si ens posem d'acord. Proposem una mena de contracte programa amb la societat catalana en què fixem horitzons quantitatius, no temporals, en què diguem que per cada punt percentual de recuperació dels ingressos globals, a mesura que sortim de la crisi, destinarem dues dècimes, per exemple, a retallar el deute, tres dècimes a la salut, dues a l'ensenyament, una a infraestructures... Podem establir un contracte programa que doni estabilitat, un acord que pugui tenir un caràcter indefinit que pot durar un any, tres, cinc o sis. El que és important és sortir de la crisi, ens hem de dotar de grans consensos i el contracte programa podria ser assumit, a més de per CiU...
Per ICV, la CUP...?
Fins i tot pel PSC. Algunes propostes difícilment les podran rebutjar. Si no, hauran d'explicar per què prenen una posició tacticista i curtterminista si la societat pateix tant.
Assumiran la tisorada del Govern?
Intentarem minimitzar-la tant com sigui possible i que cap sigui responsabilitat seva. ERC es compromet a fer que des del Govern no hi hagi cap retallada que provingui d'un apriorisme ideològic.
¿Creuen que s'han pres decisions per qüestions ideològiques?
Quan CiU va suprimir el tram de l'impost de successions al 5% de la població més rica i va fer pagar el 80% de l'euro per recepta als jubilats, aquí hi ha un apriorisme ideològic i això no ens agrada.
Tot això li va dir així a Artur Mas. Va admetre aquestes propostes?
Acceptava que calien alguns canvis en les polítiques pressupostàries i acceptava parlar-ne. I s'ha de fer, hem d'asseure'ns i parlar-ne. Amb CiU és imprescindible, ha guanyat les eleccions i la necessitem per culminar el procés. Ara, si ho podem fer amb algú més, com ICV, els sindicats o una part dels empresaris, molt millor.
Es pot trobar donant suport a mesures que perjudiquin la sanitat i l'educació.
Si el govern espanyol no ens transfereix ni un euro més, mai més, esclar que hi haurà noves retallades. Si ens asfixia encara més, ho hem d'explicar a la gent. Per això la posició d'ERC és tan important. ERC vol demostrar que totes les retallades que hi haurà a partir de les pròximes seran només qüestió de l'Estat.
I de la crisi, el dèficit del tripartit...
En la seva immensa majoria és responsabilitat del govern espanyol, que cada any s'endú 16.000 milions. ERC va tenir responsabilitat en el Govern durant set anys i som coresponsables del que es va fer bé i malament. No ho hem negat mai. Precisament per això volem ser coresponsables del futur del nostre país. Si el govern espanyol no incomplís els compromisos ni s'endugués cada any 16.000 milions d'euros, la Generalitat no tindria cap dèficit.
¿Era molt difícil que es posés d'acord amb CiU per governar? No és una qüestió d'atreviment...
No ens fa por res, confiem en el millor capital que té el país, els seus ciutadans, i n'assumim les parts més dures. Si cal aprovar pressupostos, els aprovarem. Ara, volem una resposta a les nostres peticions.
Si és que sí, entrarà al Govern?
No, no cal ser al Govern, només cal que el dotem de les eines necessàries, i ho farem des del Parlament. No regalarem el cap de l'oposició a un partit unionista. No permetrem que hi hagi un frontisme contra el dret a decidir a l'oposició.
¿No és més important mostrar que el Govern té 71 escons al darrere?
El Govern tindrà 71 diputats si ens accepta les condicions. ERC no és aquí per discutir si una conselleria pertany a l'un o a l'altre, i ens ofèn que ens preguntin si canviaríem la presidència del Parlament per la de la Generalitat. Som aquí per portar el país cap a la independència.
Parla de les conselleries com si fossin cadires...
El més important no és l'acció que faci una conselleria, sinó el referèndum. No volem quedar atrapats en una teranyina institucionalista.
Anem a la consulta. Mas vol esgotar la negociació amb l'Estat.
Parlar amb l'Estat no servirà de res. Si el Govern vol parlar amb qui sigui, que ho faci, sempre que quedi clar que la decisió final correspon als ciutadans de Catalunya. Amb els seus incompliments, l'Estat és qui ens força a la immensa major part de les retallades. ERC vol pactar una reforma en els pressupostos per garantir que totes les retallades siguin culpa de l'estat espanyol.
Aquest discurs no ens durà enlloc...
Sí, a construir el consens social necessari, a demostrar que l'única manera de superar la crisi és la independència, que els grans mals deriven de formar part de l'estat espanyol.
Quan falli l'opció d'una consulta legal, quin pla B han pactat?
L'opció d'ERC és la democràcia, que poden ser els principis generals del dret internacional i convocar una consulta igualment. El que fa una consulta vinculant és el resultat.
Prèvia acció internacional?
Segur.
Vostè i el president junts?
És una imatge molt poderosa i l'hem de posar en marxa. Posem a disposició tota la nostra capacitat per parlar amb governs i institucions europees, fa molt de temps que ho fem.
Això ens portaria a una consulta sense el suport del PSC i veuríem quina és la posició d'ICV...
Serien 71 diputats, són suficients. I esperem que ICV hi sigui.
¿Aquesta consulta té garantit el sí a un any vista sense la feina de didactisme i redreçament econòmic?
Segur que sí i precisament és impossible el creixement econòmic fins que no siguem independents. Cal anar per feina per la gent que pateix.
Companys seus afirmen que Duran i Lleida boicoteja la consulta.
Em sembla que és evident que el senyor Duran i Lleida no és un entusiasta de la causa de la independència.
¿Acceptaria una consulta plebiscitària a través d'unes eleccions?
No descarto cap fórmula per dur Catalunya a la independència, avalarem tots els camins democràtics. No preocupa tant com com què .
Vostè insisteix en la projecció exterior de Catalunya. Li ha recomanat una conselleria específica?
No hem parlat concretament d'això amb detall, però seria una qüestió que hi podria ajudar i ser important. Hem posat en relleu el paper que juguen persones tan importants per a aquest país com Ramon Tremosa, de CiU, i Raül Romeva, d'ICV.
¿Entendria que Tremosa fos el conseller d'Exteriors del Govern?
I tant! Segur que ho faria molt bé. Tenim gent molt preparada arreu del món que ens ha d'ajudar, que col·laboren amb el grup Wilson, el col·lectiu Emma... Això no es resoldrà només amb els partits i les institucions, sinó amb el suport de la majoria de la societat. Els necessitem a tots perquè ens ho juguem tot.
¿Serà útil un govern tècnic, apartat de les maquinàries de partits?
És una de les opcions que hem suggerit a Mas, que es plantegi la possibilitat d'un govern en què hi hagi un pes rellevant de persones independents, de prestigi contrastat, que en algun dels seus àmbits siguin tècnics molt qualificats, perquè el país necessita els millors al capdavant. No sabem qui formarà el Govern, però ens agradarà donar suport a un equip que sigui el millor possible, a dins o en una oficina a fora sense retribució.
La següent legislatura ja seria constituent. ¿Llavors a ERC sí que li agradaria formar part del Govern?
No descartem cap opció. Potser tot culmina aquesta legislatura i tenim un govern que funciona amb una majoria parlamentària sòlida. Deixem-lo funcionar i que culmini els primers mesos de l'estat català.
Es pot trobar de cap de l'oposició i que altres partits li prenguin el rol.
Si algú vol exercir una oposició que no sigui responsable i constructiva, per tant, irresponsable i destructiva, esperem que els ciutadans els jutgin en conseqüència. Nosaltres no ens deixem intimidar ni per xantatges ni menyspreus, som aquí per portar Catalunya cap a la independència i per sortir de la crisi i ho farem.
S'entén bé humanament amb Mas?
Estic segur que sí, que ens entenem i ens entendrem tant com calgui perquè aquest país se'n surti.
I vostè confia en ell i ell en vostè?
Jo faré tot el que estigui al meu abast per garantir que la relació sigui de prou confiança perquè no condicioni en absolut el procés cap a la llibertat de Catalunya i per estar segur que me'n podré refiar. Per això estem actuant com estem actuant.
| Actualitzada el 01/12/2012 20:46
Futur cap de l'oposició i aquell que vol, pot i garantirà un govern fort i estable imprescindible en el camí cap al referèndum. Farem les dues funcions a la vegada.
No canviarà d'idea d'aquí uns dies?
No es pot descartar mai res, però en les circumstàncies actuals el millor que podem fer és garantir un govern sòlid des del Parlament.
Com es facilita un govern fort amb 50 diputats i amb pràcticament tots els partits de la cambra en contra?
La fortalesa d'un govern deriva de l'estabilitat parlamentària. I la garantirem. Demanem, a canvi, posar-nos d'acord en qüestions fonamentals com un referèndum.
El setembre del 2013?
Com més aviat millor. Entenem que a CiU no li és costós acceptar-ho: ho portava en el programa i ho ha reiterat després del 25-N. A més, hi ha d'haver senyals nous en les polítiques econòmiques i socials. Ens convé molt ensenyar que les retallades no són fruit d'apriorismes ideològics, sinó del maltractament de l'Estat.
Com es passa dels 1.000 milions de les mesures d'ERC als 7.000 milions que cal retallar?
Haurem d'acordar si són 7.000 o 4.000, veure si el compliment del 0,7% de dèficit és inamovible o si tenim una mica més de marge, quin impost es pot afegir i quin treure...
Quin voldria treure?
Voldria rebaixar l'IRPF i limitar l'euro per recepta. En contrapartida, cal demanar un esforç a qui més té. Podríem restablir l'impost de successions per al 5% de rendes més altes, establir un impost als dipòsits bancaris o un a les transaccions financeres que suposaria 900 milions d'ingressos nous. Hi ha ofertes. ERC és l'únic partit que posa sobre la taula diverses propostes per a l'acord.
Volia reunir-se amb la societat civil, però ja li va comunicar a Artur Mas que serà el cap de l'oposició. No s'hauria hagut d'esperar?
No, farem de caps d'una oposició constructiva i responsable. Necessitem pactes d'estat entre el partit de govern i el principal de l'oposició. Ningú ha d'imaginar una oposició sempre en contra de tot, sinó al contrari. Constructiva, que pacta amb el Govern abans de passar pel Parlament i que es posa d'acord en grans temes de país: el referèndum, el pressupost, la projecció internacional o la investidura del president.
Quins elements ha de tenir el pacte d'investidura?
La investidura la garantirem, si cal, a canvi de res. CiU ha guanyat amb més del doble d'escons que la segona força. Confiem que Mas ha de garantir que hi haurà un referèndum i que entén perfectament que hi haurà pressupostos si hi ha acord.
L'acord de governabilitat serà de llarg abast?
Som aquí per garantir el referèndum i la independència. Estem disposats a garantir l'estabilitat del Govern fins que arribi, i més tard també, en el trànsit a la Catalunya independent. Cal estabilitat.
Parlem d'un acord de legislatura?
Pot ser un pacte pressupostari fins i tot indefinit, que superi una legislatura, si ens posem d'acord. Proposem una mena de contracte programa amb la societat catalana en què fixem horitzons quantitatius, no temporals, en què diguem que per cada punt percentual de recuperació dels ingressos globals, a mesura que sortim de la crisi, destinarem dues dècimes, per exemple, a retallar el deute, tres dècimes a la salut, dues a l'ensenyament, una a infraestructures... Podem establir un contracte programa que doni estabilitat, un acord que pugui tenir un caràcter indefinit que pot durar un any, tres, cinc o sis. El que és important és sortir de la crisi, ens hem de dotar de grans consensos i el contracte programa podria ser assumit, a més de per CiU...
Per ICV, la CUP...?
Fins i tot pel PSC. Algunes propostes difícilment les podran rebutjar. Si no, hauran d'explicar per què prenen una posició tacticista i curtterminista si la societat pateix tant.
Assumiran la tisorada del Govern?
Intentarem minimitzar-la tant com sigui possible i que cap sigui responsabilitat seva. ERC es compromet a fer que des del Govern no hi hagi cap retallada que provingui d'un apriorisme ideològic.
¿Creuen que s'han pres decisions per qüestions ideològiques?
Quan CiU va suprimir el tram de l'impost de successions al 5% de la població més rica i va fer pagar el 80% de l'euro per recepta als jubilats, aquí hi ha un apriorisme ideològic i això no ens agrada.
Tot això li va dir així a Artur Mas. Va admetre aquestes propostes?
Acceptava que calien alguns canvis en les polítiques pressupostàries i acceptava parlar-ne. I s'ha de fer, hem d'asseure'ns i parlar-ne. Amb CiU és imprescindible, ha guanyat les eleccions i la necessitem per culminar el procés. Ara, si ho podem fer amb algú més, com ICV, els sindicats o una part dels empresaris, molt millor.
Es pot trobar donant suport a mesures que perjudiquin la sanitat i l'educació.
Si el govern espanyol no ens transfereix ni un euro més, mai més, esclar que hi haurà noves retallades. Si ens asfixia encara més, ho hem d'explicar a la gent. Per això la posició d'ERC és tan important. ERC vol demostrar que totes les retallades que hi haurà a partir de les pròximes seran només qüestió de l'Estat.
I de la crisi, el dèficit del tripartit...
En la seva immensa majoria és responsabilitat del govern espanyol, que cada any s'endú 16.000 milions. ERC va tenir responsabilitat en el Govern durant set anys i som coresponsables del que es va fer bé i malament. No ho hem negat mai. Precisament per això volem ser coresponsables del futur del nostre país. Si el govern espanyol no incomplís els compromisos ni s'endugués cada any 16.000 milions d'euros, la Generalitat no tindria cap dèficit.
¿Era molt difícil que es posés d'acord amb CiU per governar? No és una qüestió d'atreviment...
No ens fa por res, confiem en el millor capital que té el país, els seus ciutadans, i n'assumim les parts més dures. Si cal aprovar pressupostos, els aprovarem. Ara, volem una resposta a les nostres peticions.
Si és que sí, entrarà al Govern?
No, no cal ser al Govern, només cal que el dotem de les eines necessàries, i ho farem des del Parlament. No regalarem el cap de l'oposició a un partit unionista. No permetrem que hi hagi un frontisme contra el dret a decidir a l'oposició.
¿No és més important mostrar que el Govern té 71 escons al darrere?
El Govern tindrà 71 diputats si ens accepta les condicions. ERC no és aquí per discutir si una conselleria pertany a l'un o a l'altre, i ens ofèn que ens preguntin si canviaríem la presidència del Parlament per la de la Generalitat. Som aquí per portar el país cap a la independència.
Parla de les conselleries com si fossin cadires...
El més important no és l'acció que faci una conselleria, sinó el referèndum. No volem quedar atrapats en una teranyina institucionalista.
Anem a la consulta. Mas vol esgotar la negociació amb l'Estat.
Parlar amb l'Estat no servirà de res. Si el Govern vol parlar amb qui sigui, que ho faci, sempre que quedi clar que la decisió final correspon als ciutadans de Catalunya. Amb els seus incompliments, l'Estat és qui ens força a la immensa major part de les retallades. ERC vol pactar una reforma en els pressupostos per garantir que totes les retallades siguin culpa de l'estat espanyol.
Aquest discurs no ens durà enlloc...
Sí, a construir el consens social necessari, a demostrar que l'única manera de superar la crisi és la independència, que els grans mals deriven de formar part de l'estat espanyol.
Quan falli l'opció d'una consulta legal, quin pla B han pactat?
L'opció d'ERC és la democràcia, que poden ser els principis generals del dret internacional i convocar una consulta igualment. El que fa una consulta vinculant és el resultat.
Prèvia acció internacional?
Segur.
Vostè i el president junts?
És una imatge molt poderosa i l'hem de posar en marxa. Posem a disposició tota la nostra capacitat per parlar amb governs i institucions europees, fa molt de temps que ho fem.
Això ens portaria a una consulta sense el suport del PSC i veuríem quina és la posició d'ICV...
Serien 71 diputats, són suficients. I esperem que ICV hi sigui.
¿Aquesta consulta té garantit el sí a un any vista sense la feina de didactisme i redreçament econòmic?
Segur que sí i precisament és impossible el creixement econòmic fins que no siguem independents. Cal anar per feina per la gent que pateix.
Companys seus afirmen que Duran i Lleida boicoteja la consulta.
Em sembla que és evident que el senyor Duran i Lleida no és un entusiasta de la causa de la independència.
¿Acceptaria una consulta plebiscitària a través d'unes eleccions?
No descarto cap fórmula per dur Catalunya a la independència, avalarem tots els camins democràtics. No preocupa tant com com què .
Vostè insisteix en la projecció exterior de Catalunya. Li ha recomanat una conselleria específica?
No hem parlat concretament d'això amb detall, però seria una qüestió que hi podria ajudar i ser important. Hem posat en relleu el paper que juguen persones tan importants per a aquest país com Ramon Tremosa, de CiU, i Raül Romeva, d'ICV.
¿Entendria que Tremosa fos el conseller d'Exteriors del Govern?
I tant! Segur que ho faria molt bé. Tenim gent molt preparada arreu del món que ens ha d'ajudar, que col·laboren amb el grup Wilson, el col·lectiu Emma... Això no es resoldrà només amb els partits i les institucions, sinó amb el suport de la majoria de la societat. Els necessitem a tots perquè ens ho juguem tot.
¿Serà útil un govern tècnic, apartat de les maquinàries de partits?
És una de les opcions que hem suggerit a Mas, que es plantegi la possibilitat d'un govern en què hi hagi un pes rellevant de persones independents, de prestigi contrastat, que en algun dels seus àmbits siguin tècnics molt qualificats, perquè el país necessita els millors al capdavant. No sabem qui formarà el Govern, però ens agradarà donar suport a un equip que sigui el millor possible, a dins o en una oficina a fora sense retribució.
La següent legislatura ja seria constituent. ¿Llavors a ERC sí que li agradaria formar part del Govern?
No descartem cap opció. Potser tot culmina aquesta legislatura i tenim un govern que funciona amb una majoria parlamentària sòlida. Deixem-lo funcionar i que culmini els primers mesos de l'estat català.
Es pot trobar de cap de l'oposició i que altres partits li prenguin el rol.
Si algú vol exercir una oposició que no sigui responsable i constructiva, per tant, irresponsable i destructiva, esperem que els ciutadans els jutgin en conseqüència. Nosaltres no ens deixem intimidar ni per xantatges ni menyspreus, som aquí per portar Catalunya cap a la independència i per sortir de la crisi i ho farem.
S'entén bé humanament amb Mas?
Estic segur que sí, que ens entenem i ens entendrem tant com calgui perquè aquest país se'n surti.
I vostè confia en ell i ell en vostè?
Jo faré tot el que estigui al meu abast per garantir que la relació sigui de prou confiança perquè no condicioni en absolut el procés cap a la llibertat de Catalunya i per estar segur que me'n podré refiar. Per això estem actuant com estem actuant.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada