dimecres, 26 de desembre del 2012

Joan Carles I fa el discurs nadalenc davant d’un retrat del fill de Felip V



El monarca espanyol demana “tancar les ferides obertes amb respecte a les lleis”



Nerea Rodríguez
El rei d’Espanya, Joan Carles I, ha fet aquesta nit el tradicional discurs nadalenc davant d’un retrat del fill de Felip V que portava el mateix nom. En concret, el jove infant Felip de Borbó, fundador de la dinastia Borbó-Parma, en un quadre de la col·lecció del museu del Prado. També tenia una Constitució espanyola a la taula. El discurs ha tingut un fort contingut polític on, implícitament, el monarca ha fet referència al camí cap a l’Estat propi que ha iniciat Catalunya, i ha apel·lat a l'esperit de la Transició espanyola per "reafirmar la confiança en la nostra gran nació".

El monarca espanyol, que ha dedicat pràcticament la meitat del seu tradicional discurs nadalenc a reivindicar el paper de la política i, sense citar explícitament Catalunya, a fer una crida en clau d'unitat espanyola, ha assegurat que els valors de la Transició també van fer possible "el reconeixement de la nostra pluralitat i l'empara de les diferents llengües, cultures i institucions d'Espanya".

Per aquest motiu ha demanat “que tots mirem cap endavant” i així “fer el possible per tancar les ferides obertes” el que suposarà “un èxit de tots, ciutadans i institucions, basat en el respecte a les lleis i les vies democràtiques", en aparent al·lusió a la consulta.

Així, s’ha referit “la política amb majúscules”, aquella que “lluny de provocar l'enfrontament i des del respecte a la diversitat, integra el comú per sumar forces, no per dividir-les. La que sap renunciar a una porció d'allò seu per guanyar alguna cosa més gran i millor per a tots. La que busca l'enteniment i l'acord per canalitzar i resoldre els grans i fonamentals desafiaments col•lectius".

Per concloure, el monarca espanyol ha continuat barrejant les referències polítiques amb els desitjos nadalencs assegurant que "el Nadal simbolitza el triomf de la generositat sobre l'egoisme. Generositat, solidaritat i compromís són valors que tots hem de reconèixer, conservar i promoure sempre i en aquests temps més que mai".

"Un dels moments més difícils de la recent història d'Espanya"

Joan Carles I ja ha deixat entreveure la transcendència del seu discurs des del primer moment, quan ha assegurat que "vivim un dels moments més difícils de la recent història d'Espanya". Una sentència que utilitzava, però, referint-se en primer lloc a la situació econòmica. Tal com ha assenyalat, la greu crisi que es viu des de fa anys ha assolit "una intensitat, una amplitud i una persistència en el temps que ningú imaginava".

Després d'admetre que la situació actual està generant una "desafecció cap a les institucions i cap a la funció política", i de constatar que cal trobar "noves maneres de fer algunes coses que reclamen una posada al dia", s'ha cenyit a l'estil dels seus habituals discursos i ha llançat un missatge d'atenció tant al PP com al PSOE. "La realitat actual és complexa i no sempre fàcil d'entendre ni de solucionar en el curt termini", ha assegurat Joan Carles I, tot afegint que "austeritat i creixement han de ser compatibles".

En català, i valencià

Enguany el discurs del monarca espanyol s'ha penjat a la pàgina web de la Casa Reial traduït en totes les llegües cooficials de l'Estat, però a banda d'incloure el basc, el gallec i el català també s'ha inclòs el 'valencià', diferenciant-lo del català, distinció que no s’ha fet amb entre castellà i l’andalús.