dijous, 6 de desembre del 2012

Falset homenatja les víctimes dels franquisme el dia de la Constitució


Placa commemorativa i explicativa sobre els empresonats pel franquisme al Castell de Falset. Foto: Anna Ferràs


L'Ajuntament de Falset, la Diputació de Tarragona, la Direcció General del Memorial Democràtic i l'Associació de Víctimes de la Repressió Franquista de Tarragona han homenatjat aquest dijous, dia de la Constitució espanyola, els presoners que van ser arrestats a l'antiga presó del Castell de Falset durant el franquisme. Durant l'acte s'ha descobert una placa commemorativa i un plafó explicatiu dels fets que es van viure a l'antiga presó entre l'any 1939 fins als anys 50. Amb la senyalització del recinte com a espai per a la memòria històrica, Falset incorpora al conjunt patrimonial i cultural del Castell un altre espai emblemàtic que "ha de contribuir a reivindicar els drets individuals i les llibertats col·lectives". Durant els primers anys de franquisme, més d'un centenar de persones residents a Falset van ser detingudes i arrestades a l'antiga presó de Falset. Més tard eren derivades a les presons Reus i Pilats, a Tarragona on esperaven ser jutjats. Una quinzena d'aquestes persones van morir afusellades. La xifra d'homes i dones morts al Priorat ascendeix a 52 entre els anys 1939 i1943. Pel que fa a la presó de Falset, el juliol de 1939 hi havia més de 300 persones empresonades. Aquesta xifra tan elevada s'explica perquè a la presó del Castell hi ingressaven, en primera instància, gairebé tots els denunciats del partit judicial de Falset, que incloïa diferents pobles del Priorat i d'altres de la vora com Vilanova de Prades, Vandellós-l'Hospitalet de l'Infant, Riudecanyes, Duesaigües, Garcia i La Palma d'Ebre, entre d'altres.

L'alcalde de Falset, Jesús Torralba, ha afirmat que "les parets del Castell han vist com moltes persones perdien les llibertats individuals, però en cap cas els repressors van poder empresonar les idees, les conviccions i els principis de les persones que injustament hi van ser arrestades amb un patiment injustificat".

Pere Audí i Toni Orensanz han estat els encarregats de la redacció dels textos de l'exposició que s'ha instal·lat al Castell per recordar els fets. Les fotografies sobre la presó del Castell de Falset són d'Adrià Vernet. La mostra fotogràfica es podrà visitar tots els caps de setmana del mes de desembre.