dissabte, 29 de desembre del 2012

Catalunya vista pel NO-DO



RTVE fa públics més de 4.000 edicions del noticiari franquista, en què l'internauta es pot fer una idea de quina imatge del país transmetia el règim dictatorial

 

 
El dictador Francisco Franco, visitant el castell de Montjuïc de Barcelona el 1970. Foto: RTVE.

 
Des del 1943 fins el 1976, els cinemes d'arreu de l'Estat espanyol estaven obligats a projectar el noticiari franquista NO-DO abans de la projecció de qualsevol pel·lícula. De periodicitat setmanal, duraven uns deu minuts i eren la veu oficial del règim. Des del 1976 fins al 1981, any en que van desaparèixer totalment, la projecció d'aquests noticiaris va passar a ser voluntària.

Ara, RTVE ha recuperat i digitalitzat més de 4.000 noticiaris del NO-DO i els ha posat a disposició de tothom, tant investigadors com públic en general. Tal i com ho defineixen, "aquest noticiari servia com a aparell propagandístic del franquisme i alhora era el fil d'unió dels espanyols amb la resta del món", ja que la informació internacional -sobretot la relacionada amb la II Guerra Mundial i el bàndol feixista- hi ocupaven un lloc molt destacat. 

En aquest NO-DO de l'agost del 1944, per exemple, es parla sobre l'entrada en acció dels submarins alemanys en la guerra, i s'oferia un reportatge sobre un atemptat contra el dirigent alemany Adolf Hitler al juliol d'aquell mateix any.

En els més de 4.000 vídeos que s'han recuperat, també s'hi poden trobar diverses noticies i documentals relacionats amb esdeveniments que es van produir a Catalunya durant el franquisme, com la visita del dictador Francisco Franco a Barcelona l'any 1962 després de la gran nevada, la inspecció que va fer el 1966 de la fàbrica Seat de Martorell o la seva estada a la ciutat l'any 1970, quan va visitar el castell de Montjuïc, essent-hi rebut per multitud de franquistes amb la camisa blava. En ambdós vídeos, es remarca "la bona acollida i benvinguda" que Barcelona va brindar al dictador.

Una altra de les temàtiques que ocupaven un espai destacat en aquests informatius eren els esports. En el NO-DO del 27 de desembre de l'any 1976, per exemple, es parla sobre el partit de lliga entre el Futbol Club Barcelona i l'Espanyol disputat dies abans i que va acabar amb victòria blaugrana per tres gols a dos.

A banda de la política i els esports, els NO-DO també parlen a bastament de les "tradicions regionals" de Catalunya, del "Día de la provincia", dels "castillos humanos" dels Xiquets de Valls, dels "gigantes y cabezudos" de Roda de Ter, una multitudinària ballada de sardanes al Passeig de Gràcia de l'any 1977...

Tot plegat, la imatge d'una Catalunya idíl·lica on, en cap moment, ningú no hi podia ni intuir cap bri de dissidència.