dilluns, 17 de desembre del 2012

Aquest dilluns entren en vigor les noves taxes judicials de l'Estat



Són d'entre 100 i 1.200 euros més un percentatge d'entre el 0,25% i el 0,5% de l'interès econòmic del procés

N'estan exempts els processos penals, de primera instància al social, i els plets de demandes de menys de 2.000 euros


El ministre de Justícia Alberto Ruiz Gallardón Foto: ARXIU.
1
Les noves taxes judicials impulsades pel ministre de Justícia Alberto Ruiz Gallardón entren en vigor aquest dilluns malgrat la forta oposició dels sectors professionals de la Justícia. Suposen que els ciutadans hauran de pagar entre 100 i 1.2000 euros per recórrer a la Justícia civil o al contenciós - administratiu, això és entre 50 i 750 euros més del que estava establert fins ara. Malgrat que la llei es va aprovar fa un mes, el govern espanyol no l'havia pogut aplicar fins ara per un problema de forma en els formularis per fer el cobrament i sol·licitar les devolucions de la taxa.

Les noves taxes entren en vigor després que el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar divendres l'ordre ministerial que regula el procés de liquidació del cobrament. L'ordre fixa els formularis d'autoliquidació i de sol·licitud de devolució. Les taxes tindran caràcter retroactiu fins al 17 de desembre del 2012, que és quan es va publicar la llei al BOE, i estableixen dos tipus de pagaments, un de fix d'entre 100 i 1.200 euros, i un de variable d'entre el 0,25% i el 0,5% de l'interès econòmic del procés. El govern espanyol afirma que la llei ha de permetre racionalitzar l'ús de la justícia i alhora millorar-ne el finançament.
A la jurisdicció civil seran 100 euros per a un procés monitori, 200 per a un concurs de creditors, 300 per a un procés ordinari, 800 per a una apel·lació i 1.200 per anar a un tribunal de cassació. Al contenciós - administratiu el preu és de 200 euros quan és un procés abreujat, 350 ordinari, 800 en apel·lació i 1.200 quan es vulgui un procés de cassació. A l'ordre social els recursos de súplica costaran 500 euros i 750 de cassació. A més, caldrà pagar una quantitat variable que serà del 0,5% en processos que tinguin un interès econòmic de més d'1 milió d'euros i 0,25% per a la resta.
N'estan exempts els processos penals, de primera instància al social, i els plets de demandes de menys de 2.000 euros. A més, també hi ha col·lectius exempts del pagament, com les famílies que ingressen menys de 15.000 euros l'any.
La llei deixa clar que les taxes tenen “caràcter estatal” i “seran exigibles per igual a tot el territori nacional” i “sense perjudici de les taxes i demés tributs que puguin exigir les Comunitats Autònomes”, que “no podran gravar els mateixos fets”. Per aquest motiu el govern espanyol va aprovar aquest divendres presentar un recurs d'inconstitucionalitat sobre les taxes judicials que havia aprovat el govern de Catalunya. L'acceptació del recurs per part del Tribunal Constitucional implicarà la suspensió automàtica de les taxes de la Generalitat.
Darrera actualització ( Dilluns, 17 de desembre del 2012 10:46 ) 

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/603246-aquest-dilluns-entren-en-vigor-les-noves-taxes-judicials-de-lestat.html