dimarts, 27 de novembre del 2012

El PP se n’adona que el “órdago fracasado” és un miratge



Aznar diu que un pacte CiU-ERC seria explosiu i adverteix que actuar contra les regles que estableix la Constitució és "colpisme"

 

L'expresident del govern espanyol, José María Aznar, ha assegurat aquest dimarts en una entrevista a Onda Cero que un pacte entre CiU i ERC a Catalunya seria "realment explosiu" i ha advertit que qualsevol proposta que impliqui una reforma de la Constitució s'ha de fer seguint les regles que marca la pròpia Carta Magna, perquè actuar "al marge de la Llei" no només és "deslleial", sinó que respon a una actitud "colpista". Aznar també ha afirmat que l'exigència de responsabilitats a CiU per haver creat "aquesta situació" no s'ha acabat "amb unes eleccions" i "ha de continuar" fins que hi hagi una "rectificació completa", perquè "retribuir la deslleialtat seria una política poc recomanable".
 
Aznar embogit per un possible pacte entre CiU i ERC 
 En aquest marc, ha assegurat que a l'Estat fins ara hi ha hagut pactes "molt negatius" com el Pacte del Tinell, que "era per excloure el PP de la vida política, que és el pitjor que es pot fer en un país", o el que hi pot haver ara entre CiU i ERC, que "serà un pacte o una coalició explosiva"."Allà els que el vulguin fer", ha dit, perquè "quan parlo d'un pacte explosiu vull dir que aquest pacte serà realment explosiu". En aquest sentit ha assegurat que el pas d'ERC pel govern tripartit català "va ser una autèntica calamitat", i "la conversió de CiU en un partit secessionista ha portat a un fracàs de proporcions realment importants".

Segons ha apuntat, ell ja havia advertit Jordi Pujol dels perills del camí cap al sobiranisme quan va oferir a CiU entrar a formar part del govern espanyol malgrat que tenia majoria absoluta. Aleshores, ha afirmat, ja li va avançar que el rebuig a entrar a l'executiu conduiria "inevitablement" CiU a un camí a la secessió, "i en aquest camí guanyen més sempre els radicals".

El fantasma de la secessió els fa bullir la sang

Aznar també ha advertit que els moviments per a la secessió toparan frontalment amb l'Estat. Segons l'expresident espanyol "si es convoca una consulta o es declara unilateralment la independència la Constitució dóna al govern elements legals suficients com per superar aquesta situació".

Per tant, ha dit, "el govern d'Espanya ha de garantir a tots els ciutadans que els elements bàsics de l'Estat estaran més salvaguardats que mai a Catalunya, que els elements fonamentals de funcionament de l'Estat no tindran la més mínima alteració, que la llei és igual per a tothom i per tant que s'exigirà que aquest compliment de la llei no tingui cap tipus d'excepció".

Enyorança dels pactes del Magèstic

Aznar ha fet aquestes manifestacions en una entrevista sobre el primer volum de les seves memòries, on recrea, entre altres, el Pacte del Magèstic. L'expresident espanyol ha afirmat que aquells van tenir "un bon resultat" i van permetre que hi hagués "més Espanya".

Després d'aquells acords, ha recordat, el govern espanyol va donar per "culminat" l'Estat de les autonomies, perquè "més enllà d'on estem hi ha l'autodeterminació" i "hi ha problemes", i el que cal ara és donar per tancat el període constituent i fer prevaldre la lleialtat constitucional, "que és el que el nacionalisme ha intentat destruir diverses vegades".

Segons Aznar, l'Estatut de Catalunya era un intent de "trencar els pactes de la Constitució" i de reformar tot el sistema constitucional espanyol "només amb el dret d'opinió d'una part d'Espanya, cosa que és absurda".

"Es pot plantejar una reforma de la constitució, però amb les regles que estableix la Constitució, no amb altres regles", ha dit perquè si un diu que actuarà "al marge de la Llei" o que li resulta irrellevant el que digui la Llei, "això són actituds no només deslleials, sinó actituds colpistes".