dissabte, 13 d’octubre del 2012

Cares noves, però també vells coneguts

CiU, ERC, el PSC, SI i el PP donen llum verd aquest cap de setmana als caps de cartell i ICV proclama el presidenciable Gairebé la meitat dels candidats són nous i l'altra meitat repeteixen com a número u El PP presenta els mateixos caps de llista que en la convocatòria del 2010 i ERC no en manté cap

13/10/12 02:00 - barcelona - David Brugué

 
Canvis calculats i retocs mínims. Aquesta ha estat l'opció més comuna en les formacions polítiques a l'hora de triar candidats. I és que el fet que la legislatura que s'esgota hagi quedat partida per la meitat ha provocat que la convocatòria hagi agafat els partits amb el peu canviat, i que la majoria optin per la continuïtat amb una renovació en llocs estratègics. Tret d'ERC, que, després dels pèssims resultats que va obtenir el 2010, va viure una veritable catarsi que la converteix en la formació que més renovació presentarà. En la mateixa situació es troba el PSC, que amb el canvi de tres dels quatre caps de cartell pretén recuperar espai després del desastre de fa dos anys. De tota manera, tot i que les propostes estan pràcticament decidides, s'han de ratificar en els consells nacionals que les formacions celebren entre avui i demà. El PP torna a presentar exactament els mateixos candidats i a CiU hi ha pocs canvis, només a Tarragona. SI, l'altre partit amb representació, decideix diumenge els caps de llista i el presidenciable. Ciutadans torna a apostar per Albert Ribera.
Demarcació de Barcelona
Continuïtat total en els tres partits que més bons resultats van obtenir el 2010. Artur Mas, Alícia Sánchez-Camacho i Joan Herrera segueixen de caps de cartell per a CiU, el PP i ICV. Els seus lideratges estan fora de tota mena de dubte, però al PSC hi ha canvi radical. Després de l'hecatombe viscuda fa dos anys i amb José Montilla fora de joc en la política catalana, el candidat serà el nou primer secretari dels socialistes, Pere Navarro. Tot i que s'havien de celebrar unes eleccions primàries per escollir el candidat, la immediatesa en la convocatòria no ho va fer possible i alternatives com ara Montse Tura no es van arribar ni a plantejar. En una situació gairebé mimètica es troba ERC. Els resultats van ensorrar el partit independentista i també hi ha canvi de cap de cartell. Oriol Junqueras al lloc de Joan Puigcercós per capitanejar un partit que, segons indiquen les enquestes, va a l'alça. SI triarà demà el presidenciable, que serà Alfons López Tena, i el cap de cartell de Barcelona, Uriel Bertran, que en realitat serà el número dos.
Demarcació de Girona
Santi Vila és un dels principals actius de CiU a les comarques gironines i en la campanya anterior va obtenir un dels resultats més bons de la coalició. L'altre que repeteix candidat és el PP, que presenta Enric Millo per tercera vegada en dos anys: per a les autonòmiques del 2010, per a les estatals del 2011 i ara hi torna. El PSC ha estat el partit que més conflicte ha viscut, i de fet encara el viu. Fins demà no se sabrà si s'opta per la proposta de l'agrupació de Girona, l'exconsellera Marina Geli, o per la de federació gironina, l'exalcaldessa de Salt i ara senadora Iolanda Pineda, per substituir Joaquim Nadal, que plega. La renovació en la direcció gironina d'ICV també es tradueix en una cara nova als cartells electorals: Marc Vidal en lloc de Joan Boada, que marxa. ERC aposta per un dels seus principals valors: Roger Torrent al lloc de l'exconsellera Carme Capdevila. Toni Strubell repeteix per a SI.
Demarcació de Tarragona
Tres cares noves i tres que repeteixen. Albert Batet (CiU), alcalde de Valls, va en lloc de Josep Poblet, alcalde de Vila-seca, mentre que Josep Andreu (ERC) anirà al lloc de Sergi de los Rios. SI renova amb Albert Pereira, en la posició que ocupava Hèctor López Bofill. Xavier Sabaté tornarà a ser la cara que veuran els votants socialistes als cartells. Un pas lògic, ja que recentment ha estat nomenat president del grup parlamentari del PSC per l'actual direcció. Pel que fa a ICV i el PP, tornen a apostar per Hortènsia Grau i Rafa Luna, respectivament, atesa la seva dilatada experiència política.
Demarcació de Lleida
A Lleida hi haurà quatre cares noves i dues que es mantenen. Quant als que estrenen cap de cartell, probablement un dels fets més rellevants és la substitució de Joaquim Llena per l'alcalde de la capital, Àngel Ros (PSC). Cal recordar que va ser un dels candidats que van plantar cara a Pere Navarro per aspirar a la primera secretaria dels socialistes i que representa el sector més catalanista del partit, sovint el més crític amb la direcció actual. Pel que fa a CiU, torna a apostar per un dels seus referents, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla. Dolors López també continua com a cara visible del PP, mentre que ERC i ICV fan noves apostes. Els republicans prescindeixen de Carmel Mòdul (amb un procés polèmic pel mig) i el substitueixen per l'alcalde de Guissona durant 12 anys, Josep Cosconera. ICV presenta Sara Vilà per intentar obtenir el diputat a la demarcació que no va aconseguir fa dos anys. Pel que fa a Solidaritat, el cap de llista serà nou: Santi Costa.

Les cares previstes
Aquests són els previsibles caps de llista per demarcacions, en espera dels consells nacionals.