La BBC s'aproxima en un article del periodista Niall O'Gallagher al cas català per oferir alguna clau sobre l'evolució del procés d'independència d'Escòcia. El periodista ha parlat amb l'ex-president Jordi Pujol, que explica que el suport a la independència d'Escòcia podria créixer si els votants no tenen l'opció de votar l'opció a favor de més poder i més competències dins del Regne Unit.
O'Gallagher explica que el govern
català cridarà a un referèndum sobre la independència després de la
negativa de Madrid a oferir més autonomia fiscal el mes passat. De fet,
l'acord anunciat pel govern britànic i l'escocès deixarà fora del
referèndum del 2014 la pregunta sobre la 'devo-max', la devolució de més
competències.
La BBC recorda que Pujol va ser conegut com un ferotge opositor a la
independència durant molts anys al poder. 'Des que va abandonar la
presidència Pujol ha canviat el seu pensament i ara dóna suport a un
estat independent per la regió de set milions i mig d'habitants', diu
O'Gallagher.'El sentiment independentista ha crescut com a resultat de la crisi financera i la frustració amb l'actitud del govern espanyol i els tribunals amb la llengua catalana', continua. 'L'Onze de Setembre, la diada nacional catalana, un milió i mig de persones van sortir als carrers de Barcelona demanant independència'. I afegeix: 'L'endemà, el president català i líder del partit de Jordi Pujol, Artur Mas, va anar a Madrid per demanar més autonomia fiscal. El president espanyol, Mariano Rajoy, va dir que no. I ara Mas ha convocat eleccions i ha anunciat un referèndum sobre la independència, una cosa prohibida per la constitució post-Franco'.
'Vell observador de la política escocesa, el senyor Pujol, em va explicar que la renuncia d'Espanya a oferir més poder ha fet créixer el suport a la independència. I amb l'acord entre Escòcia i el Regne Unit que exclou l'opció de més autonomia per Holyrood [seu del Parlament d'Escòcia], pensa que pot passar el mateix que a Catalunya.'
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada