dijous, 7 d’octubre del 2021

Què vol aconseguir l’apagada elèctrica de demà? (Apagada 8 octubre entre les 22.00 i les 22.30)

 

 

ECONOMIA

 

 

El preu de la llum d'avui tornarà a batre registres · El govern espanyol és incapaç d'aturar l'escalada  

 





Per: Redacció

06.10.2021  19:50

 

 

Demà, 8 d’octubre, hi ha convocada una apagada elèctrica i un gran repic d’atuells entre les 22.00 i les 22.30 per protestar contra l’augment recurrent del preu de la llum durant els darrers mesos. La mobilització ciutadana la van convocar inicialment els partits que van signar l’acord de la Llotja de MarERC, JxCat, CUP, Més per Mallorca, Més per Menorca, EH Bildu i BNG–, però s’hi han afegit sindicats com la Intersindical i organitzacions com l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural. Compromís no és entre els convocants perquè, segons fonts del partit, no hi han estat convidats, tot i que estan d’acord amb la mobilització.

 

Avui el preu de la llum serà el més alt que s’hagi registrat mai a l’estat espanyol, un rècord que se supera gairebé cada dia i que sembla no tenir aturador. El preu mitjà de l’electricitat al mercat majorista serà de 288,53 euros per megawatt/hora (MWh), un 26,2% més car que no el d’ahir, que també va ser rècord. Avui és el quart dia a la història que el preu de la llum supera la barrera dels 200 euros/MWh, un llindar que es va travessar per primera vegada el primer d’octubre.

 

Per franges horàries, el preu de l’electricitat arribarà al pic màxim entre les 21.00 i les 22.00, quan es pagarà a 319,03 euros/MWh. De fet, durant onze hores de les vint-i-quatre d’avui se superarà la cota dels 300 euros/MWh. La franja horària més barata és entre les

5.00 i les 6.00, amb un preu de 249,08 euros/MWh, segons les dades de l’Operador del Mercat Ibèric d’Electricitat (OMIE).

 

Al manifest per l’apagada elèctrica, els partits convocants denuncien: “La manca de sobirania energètica ens surt molt cara a gallecs, catalans i bascs. És hora que en la construcció de les nostres nacions també avancem cap a la sobirania energètica que ens permeti comptar amb sistemes propis que trenquin amb l’oligopoli imposat per construir des d’una perspectiva pública sistemes justos que respectin el bé i el dret essencial que és l’electricitat.”

 

Recorden que els principals partits espanyols, PSOE i PP, van ser els que van privatitzar les empreses elèctriques públiques, van desregular el sistema energètic i el van deixar en mans del mercat. “Mercat que ells mateixos controlen i manipulen des dels consells d’administració que ocupen ex-presidents i ex-ministres dels dos partits. Tots compartint un únic objectiu: enriquir-se a costa d’un bé essencial com l’energia”, diuen.

 

Per què puja el preu de la llum?

 

L’escalada de preus que afecta gran part d’Europa es deu, entre més factors, a l’encariment del gas als mercats internacionals, que és el que es fa servir a les centrals de cicle combinat i que marquen el preu de mercat a la majoria de franges horàries i l’augment del preu dels drets d’emissió de diòxid de carboni. Aquests drets d’emissions són una quota que cal pagar en canvi de la contaminació generada i que s’inclou al preu final per penalitzar-la davant les fonts d’energies netes. Tanmateix, com que el preu al mercat majorista acaba condicionat per les energies contaminants, també s’acaba condicionant el preu de l’energia d’origen renovable.

 

El gas, disparat als mercats, va arribar ahir al matí a 155 euros/MWh al mercat neerlandès TTF, que sol prendre’s de referència a Europa. Al Mercat Ibèric del Gas, de referència a l’estat espanyol, el preu del gas va arribar a 113,77 euros/MWh, un 24,7% més que no dimarts (22,52 euros/MWh).

 

El preu del gas va atènyer el mínim històric durant el confinament per la covid. El maig del 2020 s’arribà a pagar-se a 3 euros per MWh, però durant l’estiu es va començar a enfilar fins als preus màxims actuals.

 

El govern espanyol és incapaç d’aturar l’escalada

 

Ahir, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va insistir a demanar una compra conjunta de gas de tota la Unió Europea per mitigar l’alça de preus i va recordar que els ministres de Finances d’Espanya, França, la República Txeca, Grècia i Romania havien signat una carta conjunta en què demanaven una resposta comuna europea a la pujada del preu de l’energia. Els ministres demanaven que es coordinés millor la compra i l’emmagatzematge de gas per augmentar el poder de negociació i insistien en la necessitat d’assolir la independència energètica de la UE.

 

A mitjan setembre el consell de ministres espanyol va aprovar un pla de xoc per a abaratir la factura de la llum, però encara no ha tingut cap efecte. Entre més mesures, s’establia un mecanisme per a reduir l’excés de retribució a les companyies elèctriques per l’evolució del preu del gas, que l’executiu va estimar en uns 2.500 milions d’euros que tornaran al sistema per rebaixar la factura; una reducció del 5,1% al 0,5% de l’impost de l’electricitat; i el manteniment fins a final d’any de la suspensió de l’impost sobre el valor de producció d’energia elèctrica, del 7%. Una altra mesura va ser la injecció de nou-cents milions d’euros addicionals de les subhastes de CO₂ per a rebaixar el cost de l’electricitat i una limitació del creixement del preu del gas –entre un 4,4% i un 5%– els sis mesos vinents, per a evitar que repercuteixi en els consumidors.

 

Amb aquestes mesures, el govern espanyol va dir que aconseguiria una rebaixa mensual del 22% de la factura del consumidor mitjà fins a final d’any. Tenint en compte les mesures aprovades a final de juny, la rebaixa seria del 30%. Malgrat les promeses de l’executiu de Sánchez, els partits convocants de l’apagada elèctrica són profundament escèptics. Consideren que són mesures conjunturals i pedaços.

 

Per això anuncien un front comú contra l’oligopoli de les elèctriques i per a denunciar la inacció del govern espanyol: “Perquè els nostres països, els Països Catalans, Galícia i el País Basc, no tenen la sobirania que necessitem per afrontar l’estafa elèctrica i els seus responsables. Els nostres parlaments i governs estan lligats a un estat, l’espanyol, que va permetre i permet que tot això passi. Ens neguen les eines i instruments propis per poder intervenir el mercat, per poder plantar cara a les elèctriques i per prendre les mesures que el govern ni vol ni s’atreveix a prendre.”

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/apagada-electrica-8-octubre-que-vol-aconseguir/